Fehérboros kacsasült

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 1 db pecsenyekacsa
  • fél üveg száraz fehérbor

Elkészítése:

A tisztított, megmosott kacsát kívül-belül megsózzuk, majd a kacsasütő edénybe helyezzük, mellkasával felfelé. Kevés vizet öntünk alá, és lefedve 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Az első egy órában a gőzben megpuhul a hús. Közben időnként ellenőrizzük a kacsát, és a kisült zsírral locsoljuk meg a tetejét. Ha a hús még nem elég puha, visszatesszük a sütőbe a tetejét visszahelyezve.

Amikor a hús már megpuhult, levesszük az edény fedelét, és fehérborral locsoljuk meg a kacsát. Tovább sütjük, 10 percenként újabb adag fehérbort öntve rá, egészen addig, amíg fél üvegnyi bor el nem fogy. Ha a bort kihagynánk, akkor a szafttal locsoljuk a kacsát, így is szép pirosra sül, és nem szárad ki. A locsolgatás minden húsnál segít a ropogós bőr elérésében. Ha van grill fokozat, közepes beállításon pár perc alatt még ropogósabbá piríthatjuk.

A kacsát habos krumplipürével és párolt lilakáposztával tálaljuk. Ízlés szerint meg is tölthetjük aszalt gyümölcsökkel, almával vagy naranccsal. Ha friss fűszernövényeket használunk, a sütés vége felé adjuk hozzá, hogy ne égjenek meg.