Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csirkés-gombás rakott krumpli recept

Csirkés-gombás rakott krumpli
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 kg csirkecomb filé
    • 1,5 kg krumpli
    • 1/2 bögre barnarizs (vagy egy zacskónyi a barna gyorsrizsből)
    • 25 dkg csiperke gomba
    • 2 szál sárgarépa
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 10 dkg füstölt szalonna vagy bacon
    • 15 dkg sajt
    • 1 dl húsleves vagy víz
    • 1 evőkanál olaj
    • 1/2 csomó petrezselyemzöld
    • 1 tk só
    • 1 tk fehérbors

    Elkészítése:

    A hagymát meghámozom, felszelem. A szalonnát felkockázom, a krumplit, répát, gombát meghámozom, felszelem kb 2-3 mm-es szeketekre (a tönkjét is), a rizst megmosom, majd lecsepegtetem.

    A meghámozott hagymát a kockázott szalonával megdinsztelem, közben a csirkecomb filét 2-3 cm-es csíkokra vágom.
    A megdinsztelt hagymára dobom a fokhagymát, átforgatom és rögtön hozzáteszem a csirkecombot. Sózom, borsozom, majd fehéredésig zsírjára pirítom.

    A míg a hús pirul, az olajjal kikent tepsibe rétegezem a hozzávalókat. A sorrend lehet tetszőleges. Én alulra tettem a krumplit, közé szórtam a barnarizst, megsóztam, majd erre szórtam egyenletesen elosztva a gombával összekevert répát, aláöntöttem 1 dl húslevest, végül megszórtam zöld petrezselyemmel.

    Az így előkészített tepsire egyenletesen elosztva terítettem rá a hagymás-szalonnás-fokhagymás csirkecombot, majd alufóliával lefedve 200 fokos sütőben pároltam 30 percig.

    30 perc után levettem a fóliát, a tepsit megszórtam reszelt sajttal és a sajt pirulásáig sütöttem tovább 180 fokon.

    Tipp:

    A hozzávaló zöldségek szabadon változtathatók, én ezt találtam a hűtőben. De lehet tenni bele akár szeletelt kolbászt és főtt tojást is, mint a hagyományos rakott krumpliba, meg lehet bolondítani akár brokkolival, karfiollal, cukkinival, paprikával, paradicsommal ízlés szerint.

    Fűszerezni is lehet bátrabban, különösen zöld fűszerekkel, pl. bazsalikommal, rozmaringgal.

    A csirkecombot nem muszáj felcsíkozni. Mi gyakran készítünk ilyen tepsiben sült egytálételeket és megtanultam, hogy a sajttal betakart szeletelt hús tálaláskor több gondot okoz, mint amilyen szépnek hisszük, ezért a tálalás megkönnyítése érdekében csíkoztam fel.

    Ha van az embernek segítő kiskuktája, gyorsabban is elkészíthető, nekem egyedül csaknem 3/4 órámba került, mire mindent meghámoztam, felszeltem, megmostam.

    Jó étvágyat hozzá!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá