Csirkés-gombás rakott krumpli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkecomb filé
  • 1,5 kg krumpli
  • 1/2 bögre barnarizs (vagy egy zacskónyi a barna gyorsrizsből)
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna vagy bacon
  • 15 dkg sajt
  • 1 dl húsleves vagy víz
  • 1 evőkanál olaj
  • 1/2 csomó petrezselyemzöld
  • 1 tk só
  • 1 tk fehérbors

Elkészítése:

A hagymát meghámozom, felszelem. A szalonnát felkockázom, a krumplit, répát, gombát meghámozom, felszelem kb 2-3 mm-es szeketekre (a tönkjét is), a rizst megmosom, majd lecsepegtetem.

A meghámozott hagymát a kockázott szalonával megdinsztelem, közben a csirkecomb filét 2-3 cm-es csíkokra vágom.
A megdinsztelt hagymára dobom a fokhagymát, átforgatom és rögtön hozzáteszem a csirkecombot. Sózom, borsozom, majd fehéredésig zsírjára pirítom.

A míg a hús pirul, az olajjal kikent tepsibe rétegezem a hozzávalókat. A sorrend lehet tetszőleges. Én alulra tettem a krumplit, közé szórtam a barnarizst, megsóztam, majd erre szórtam egyenletesen elosztva a gombával összekevert répát, aláöntöttem 1 dl húslevest, végül megszórtam zöld petrezselyemmel.

Az így előkészített tepsire egyenletesen elosztva terítettem rá a hagymás-szalonnás-fokhagymás csirkecombot, majd alufóliával lefedve 200 fokos sütőben pároltam 30 percig.

30 perc után levettem a fóliát, a tepsit megszórtam reszelt sajttal és a sajt pirulásáig sütöttem tovább 180 fokon.

Tipp:

A hozzávaló zöldségek szabadon változtathatók, én ezt találtam a hűtőben. De lehet tenni bele akár szeletelt kolbászt és főtt tojást is, mint a hagyományos rakott krumpliba, meg lehet bolondítani akár brokkolival, karfiollal, cukkinival, paprikával, paradicsommal ízlés szerint.

Fűszerezni is lehet bátrabban, különösen zöld fűszerekkel, pl. bazsalikommal, rozmaringgal.

A csirkecombot nem muszáj felcsíkozni. Mi gyakran készítünk ilyen tepsiben sült egytálételeket és megtanultam, hogy a sajttal betakart szeletelt hús tálaláskor több gondot okoz, mint amilyen szépnek hisszük, ezért a tálalás megkönnyítése érdekében csíkoztam fel.

Ha van az embernek segítő kiskuktája, gyorsabban is elkészíthető, nekem egyedül csaknem 3/4 órámba került, mire mindent meghámoztam, felszeltem, megmostam.

Jó étvágyat hozzá!