Hozzávalók:
Elkészítése:
A hagymát meghámozom, felszelem. A szalonnát felkockázom, a krumplit, répát, gombát meghámozom, felszelem kb 2-3 mm-es szeketekre (a tönkjét is), a rizst megmosom, majd lecsepegtetem.
A meghámozott hagymát a kockázott szalonával megdinsztelem, közben a csirkecomb filét 2-3 cm-es csíkokra vágom.
A megdinsztelt hagymára dobom a fokhagymát, átforgatom és rögtön hozzáteszem a csirkecombot. Sózom, borsozom, majd fehéredésig zsírjára pirítom.
A míg a hús pirul, az olajjal kikent tepsibe rétegezem a hozzávalókat. A sorrend lehet tetszőleges. Én alulra tettem a krumplit, közé szórtam a barnarizst, megsóztam, majd erre szórtam egyenletesen elosztva a gombával összekevert répát, aláöntöttem 1 dl húslevest, végül megszórtam zöld petrezselyemmel.
Az így előkészített tepsire egyenletesen elosztva terítettem rá a hagymás-szalonnás-fokhagymás csirkecombot, majd alufóliával lefedve 200 fokos sütőben pároltam 30 percig.
30 perc után levettem a fóliát, a tepsit megszórtam reszelt sajttal és a sajt pirulásáig sütöttem tovább 180 fokon.
A hozzávaló zöldségek szabadon változtathatók, én ezt találtam a hűtőben. De lehet tenni bele akár szeletelt kolbászt és főtt tojást is, mint a hagyományos rakott krumpliba, meg lehet bolondítani akár brokkolival, karfiollal, cukkinival, paprikával, paradicsommal ízlés szerint.
Fűszerezni is lehet bátrabban, különösen zöld fűszerekkel, pl. bazsalikommal, rozmaringgal.
A csirkecombot nem muszáj felcsíkozni. Mi gyakran készítünk ilyen tepsiben sült egytálételeket és megtanultam, hogy a sajttal betakart szeletelt hús tálaláskor több gondot okoz, mint amilyen szépnek hisszük, ezért a tálalás megkönnyítése érdekében csíkoztam fel.
Ha van az embernek segítő kiskuktája, gyorsabban is elkészíthető, nekem egyedül csaknem 3/4 órámba került, mire mindent meghámoztam, felszeltem, megmostam.
Jó étvágyat hozzá!