Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kókuszos szaloncukor recept

Kókuszos szaloncukor
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 5 dkg kókuszreszelék
    • 125 ml habtejszín
    • 4 dkg házi vaníliás cukor
    • 20 dkg étcsokoládé

    Elkészítése:

    A tejszínt a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket, és addig melegítjük, míg a keverék össze nem áll, és a kókusz fel nem szívja a nedvességet. Hűtés után kis ovális falatkákat formálunk belőle, és egy sütőpapírral borított tálcára sorakoztatjuk őket. A falatkákat a hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a csokoládét.

    A csokoládé temperálásához válasszunk jó minőségű alapanyagot. Ha beoltós módszert használunk, olvasszuk meg a csoki kétharmadát mikróban vagy vízgőz felett (vigyázva, hogy ne égjen meg), majd vegyük le a hőforrásról, és adjuk hozzá a maradék csokit. Keverjük addig, míg az összes darab el nem olvad.

    Alternatív módszerként felolvaszthatjuk a csokoládét 40-42 fokra, majd folyamatos keverés mellett hűtjük 30 fokig, végül 31-32 fokra melegítjük. Akármelyik módszert is választjuk, egy kis kanállal kenjünk egy-egy csokipacát a falatkák alá a sütőpapíron, hogy stabil „talpuk” legyen, és tegyük vissza a hűtőbe, hogy megszilárduljanak.

    Amikor elkészültünk a temperálással, vegyük ki a hűtőből a falatkákat, és mártsuk őket a csokiba. Talpukkal lefelé mártsuk őket a csokiba, majd villával emeljük ki, és kocogtassuk le a felesleget. Sütőpapírral borított tálcán hagyjuk megszilárdulni a csokoládéréteget, majd ha teljesen megdermedt, már csomagolhatjuk is!

    Sztori:

    Gyerekkoromban mindig rajongtunk a csokis-kókuszos falatkákért, amiknek az íze egy kis boldogságsziget volt számunkra. Már régóta szerettem volna saját kezűleg elkészíteni ezt az édességet, hogy visszahozzam azt az élményt. Az interneten böngésztem is a recepteket, és végül úgy döntöttem, hogy belevágok. Első próbálkozásom alatt persze volt pár nehéz pillanat: a csokoládé temperálása nem ment könnyen, és néha türelem kellett a kókuszmasszával, hogy rendesen összeálljon.

    Amikor végül megdermedtek a falatkák, és beleharaptam az elsőbe, az íze pont olyan nosztalgikus volt, mint amire emlékeztem! A legjobb része az volt, hogy a család is rákapott, és pillanatok alatt elfogytak. Rájöttem, hogy igazán megéri időt szánni ezekre a kis kedvencekre – egy falatka, és mindenki újra gyerek lesz!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá