Kókuszos-csokoládés gríztorta recept
Hozzávalók:
- 1/2 l tej
- 100 g teavaj
- 100 g cukor
- 1/2 mokkáskanál só
- 150 g kókuszreszelék
- 120 g búzadara
Csokoládés réteg:
- 100 g étcsokoládé
- 50 g tejszín
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 ek tej
Elkészítése:
A tejet lábosba töltjük és elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk a vajat, a cukrot és felforrósítjuk. Mikor már majdnem felforrt, akkor keverjük bele a kókuszt és a búzadarát. Folytonos keverés mellet addig főzzük, amíg a gríz megduzzad, elkezd puffogni és az egész besűrűsödik.
Ekkor levesszük a tűzről és kissé kihűtjük a masszát.
Egy zsúrtorta méretű (kb 15 cm átmérőjű) kapcsos tortaformát vékonyan kiolajozunk és a megfőtt kókuszos masszát belesimítjuk.
2 evőkanál masszát meghagyunk belőle és abból készítünk 8 kis golyócskát, mert ez lesz majd a dísz, a csokiréteg tetején. A torta alapot betesszük a hűtőbe dermedni.
Míg hűl a torta, addig elkészítjük a csokoládékrémet is. Egy kisebb láboskába töltjük a tejszínt, felforrósítjuk és a csokoládét beletördeljük. Felolvasztjuk és fényesre keverjük.
A kész csokikrémet is a hűtőbe tesszük dermedni. Fél óra elteltével a kihűlt csokikrémet habverővel krémesre keverjük, miközben hozzá adtuk a tejet és a kakaóport is. Felhabosítjuk az egészet. Ezt a csokoládékrémet kenjük rusztikusan a torta tetejére.
A végén pedig ráültetjük a kókuszgolyócskákat is. Máris tálalhatjuk. Nagyon finom, nem túl édes, sütés nélküli finomság.