Kókuszos-csokoládés gríztorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1/2 l tej
  • 100 g teavaj
  • 100 g cukor
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 150 g kókuszreszelék
  • 120 g búzadara

Csokoládés réteg:

  • 100 g étcsokoládé
  • 50 g tejszín
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek tej

Elkészítése:

A tejet lábosba töltjük és elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk a vajat, a cukrot és felforrósítjuk. Mikor már majdnem felforrt, akkor keverjük bele a kókuszt és a búzadarát. Folytonos keverés mellet addig főzzük, amíg a gríz megduzzad, elkezd puffogni és az egész besűrűsödik.

Ekkor levesszük a tűzről és kissé kihűtjük a masszát.

Egy zsúrtorta méretű (kb 15 cm átmérőjű) kapcsos tortaformát vékonyan kiolajozunk és a megfőtt kókuszos masszát belesimítjuk.

2 evőkanál masszát meghagyunk belőle és abból készítünk 8 kis golyócskát, mert ez lesz majd a dísz, a csokiréteg tetején. A torta alapot betesszük a hűtőbe dermedni.

Míg hűl a torta, addig elkészítjük a csokoládékrémet is. Egy kisebb láboskába töltjük a tejszínt, felforrósítjuk és a csokoládét beletördeljük. Felolvasztjuk és fényesre keverjük.

A kész csokikrémet is a hűtőbe tesszük dermedni. Fél óra elteltével a kihűlt csokikrémet habverővel krémesre keverjük, miközben hozzá adtuk a tejet és a kakaóport is. Felhabosítjuk az egészet. Ezt a csokoládékrémet kenjük rusztikusan a torta tetejére.

A végén pedig ráültetjük a kókuszgolyócskákat is. Máris tálalhatjuk. Nagyon finom, nem túl édes, sütés nélküli finomság.