Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csokoládétorta eperzselével recept

Csokoládétorta eperzselével
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
    Alaphoz:

    • 20 dkg édes keksz
    • 15 dkg margarin

    Alsó csokoládés réteghez:

    • 10 dkg tejcsokoládé
    • 1 ek cukrozott kakaópor
    • 3 dl habtejszín
    • 25 dkg mascarpone
    • 15 dkg porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz

    Eperzseléhez:

    • 50 dkg eper
    • 10 dkg kristálycukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 1 kk őrölt fahéj
    • 3-4 db szegfűszeg
    • 1/2 citrom leve és reszelt héja
    • 1,5 dl víz
    • 15 gramm porzselatin + 1 dl víz

    Felső csokoládés réteghez:

    • 10 dkg tejcsokoládé
    • 1 ek cukrozott kakaópor
    • 3 dl habtejszín
    • 25 dkg mascarpone
    • 15 dkg porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz

    Elkészítése:

    A tortaformát béleljük ki sütőpapírral vagy folpackkal.

    A kekszet daráljuk le vagy morzsoljuk össze. Ezután adjuk hozzá a felolvasztott margarint, keverjük össze, egyenletesen lapogassuk bele a tortaformába, majd tegyük be a hűtőbe.

    A porcukorhoz adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliás cukrot, a kakaótport és keverjük simára.

    1 dl habtejszínt melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét és addig keverjük míg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz. Ezután csorgassuk a mascarponekrémhez és keverjük alaposan össze.

    A vizet melegítsük forráspontig, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá a csokoládés mascarponekrémhez és keverjük alaposan össze.

    A maradék tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan szintén keverjük hozzá a krémhez.

    A tortaformát vegyük ki a hűtőből, a kekszes alapra egyenletesen öntsük rá a csokoládés mascarponekrémet, majd tegyük vissza kb 2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.

    Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel (pár szemet tegyünk félre a díszítéshez).

    Ezután öntsük hozzá a 1,5 dl vizet, adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és az őrölt fahajat, facsarjuk bele a citromlevet, és reszeljük hozzá a citromhéjat, majd főzzük pár percig, arra figyelve hogy az eper nehogy teljesen szétfőjön. Ezután hűtsük ki teljesen, majd vegyük ki a szegfűszeget.

    A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük míg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá az eperhez, majd óvatosan keverjük össze.

    Vegyük ki a tortát a hűtőből és a megdermedt csokoládékrémre egyenletesen kanalazzuk rá az epret, majd tegyük vissza kb. 2 órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

    A porcukorhoz adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliás cukrot, a kakaótport és keverjük simára.

    1 dl habtejszínt melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét és addig keverjük míg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz. Ezután csorgassuk a mascarponekrémhez és keverjük alaposan össze.

    A vizet melegítsük forráspontig, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá a csokoládés mascarponekrémhez és keverjük alaposan össze.

    A maradék tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan szintén keverjük hozzá a krémhez.

    A tortaformát vegyük ki a hűtőből, az epres rétegre egyenletesen öntsük rá a csokoládés mascarponekrémet, majd tegyük vissza kb 2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.

    Tipp:

    Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, helyezzük tortatálra, díszítsük tejszínhabbal és a félretett eperszemekkel, majd ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá