Banános-karamellás sajttorta recept

Hozzávalók egy 23-25 cm-es tortaformához:
Kekszes alap:
- 25 dkg zabkeksz
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 tk őrölt fahéj
Sajtkrémes réteg:
- 50 dkg mascarpone
- 3 dl habtejszin
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- fél citrom héja
- 2 ek citromlé
- 1 tk vanilia kivonat
Karamellás réteg: (1 bögre 250 ml)
- 1,5 bögre kristálycukor
- 1,4 bögre víz
- 1 ek citromlé
- 1 bögre habtejszín
- 2-3 banán
Elkészítése:
A kekszes alaphoz a kekszet finomra daráljuk, közben a vajat megolvasztjuk egy kis lábasban vagy mikróban, majd a kekszhez adjuk a fahéjjal és összekeverjük.
A nedves, homok állagú morzsát egy 23-25 cm-es kapcsos tortaformába öntjük és egy pohár talpával vagy a kezünkkel alaposan lenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, amíg a sajtkrémet elkészítjük.
A jól behűtött mascarponét keverőtálba tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáadunk 2-3 evőkanál citromlevet, a porcukrot és a vaníliás cukrot és elektromos habverővel 2-3 percig keverjük, majd hozzáöntjük a jól behűtött tejszínt és tovább verjük, amíg könnyű és habos állaga lesz.
A keveréket a kekszes alapra öntjük, elsimítjuk és a hűtőbe tesszük, amíg a többi réteget elkészítjük.
A banánt felszeleteljük.
Utolsó lépésként elkészítjük a karamellás réteget. A vízhez hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Addig főzzük, amíg a cukor el nem kezd karamellizálódni.
Amikor a cukor már szépen megbarnult, levesszük a tűzről és óvatosan belekeverjük a tejszínt. Vigyázzunk, mert eléggé „buborékozni” fog!
Elkeverjük és visszatesszük a tűzre. Forrástól számítva kb 5 percig főzzük.
A torta tetején elrendezzük a banánokat, majd egyenletesen rálocsoljuk karamellát és a hűtőbe téve 3-4 órát hagyjuk pihenni.
Csak tálalás előtt vegyük le a tortaforma peremét!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »