Banános-karamellás sajttorta recept
Hozzávalók egy 23-25 cm-es tortaformához:
Kekszes alap:
- 25 dkg zabkeksz
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 tk őrölt fahéj
Sajtkrémes réteg:
- 50 dkg mascarpone
- 3 dl habtejszin
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- fél citrom héja
- 2 ek citromlé
- 1 tk vanilia kivonat
Karamellás réteg: (1 bögre 250 ml)
- 1,5 bögre kristálycukor
- 1,4 bögre víz
- 1 ek citromlé
- 1 bögre habtejszín
- 2-3 banán
Elkészítése:
A kekszes alaphoz a kekszet finomra daráljuk, közben a vajat megolvasztjuk egy kis lábasban vagy mikróban, majd a kekszhez adjuk a fahéjjal és összekeverjük.
A nedves, homok állagú morzsát egy 23-25 cm-es kapcsos tortaformába öntjük és egy pohár talpával vagy a kezünkkel alaposan lenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, amíg a sajtkrémet elkészítjük.
A jól behűtött mascarponét keverőtálba tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáadunk 2-3 evőkanál citromlevet, a porcukrot és a vaníliás cukrot és elektromos habverővel 2-3 percig keverjük, majd hozzáöntjük a jól behűtött tejszínt és tovább verjük, amíg könnyű és habos állaga lesz.
A keveréket a kekszes alapra öntjük, elsimítjuk és a hűtőbe tesszük, amíg a többi réteget elkészítjük.
A banánt felszeleteljük.
Utolsó lépésként elkészítjük a karamellás réteget. A vízhez hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Addig főzzük, amíg a cukor el nem kezd karamellizálódni.
Amikor a cukor már szépen megbarnult, levesszük a tűzről és óvatosan belekeverjük a tejszínt. Vigyázzunk, mert eléggé „buborékozni” fog!
Elkeverjük és visszatesszük a tűzre. Forrástól számítva kb 5 percig főzzük.
A torta tetején elrendezzük a banánokat, majd egyenletesen rálocsoljuk karamellát és a hűtőbe téve 3-4 órát hagyjuk pihenni.
Csak tálalás előtt vegyük le a tortaforma peremét!