Banános-karamellás sajttorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
16 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók egy 23-25 cm-es tortaformához:
Kekszes alap:

  • 25 dkg zabkeksz
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk őrölt fahéj

Sajtkrémes réteg:

  • 50 dkg mascarpone
  • 3 dl habtejszin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom héja
  • 2 ek citromlé
  • 1 tk vanilia kivonat

Karamellás réteg: (1 bögre 250 ml)

  • 1,5 bögre kristálycukor
  • 1,4 bögre víz
  • 1 ek citromlé
  • 1 bögre habtejszín
  • 2-3 banán

Elkészítése:

A kekszes alaphoz a kekszet finomra daráljuk, közben a vajat megolvasztjuk egy kis lábasban vagy mikróban, majd a kekszhez adjuk a fahéjjal és összekeverjük.

A nedves, homok állagú morzsát egy 23-25 cm-es kapcsos tortaformába öntjük és egy pohár talpával vagy a kezünkkel alaposan lenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, amíg a sajtkrémet elkészítjük.

A jól behűtött mascarponét keverőtálba tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáadunk 2-3 evőkanál citromlevet, a porcukrot és a vaníliás cukrot és elektromos habverővel 2-3 percig keverjük, majd hozzáöntjük a jól behűtött tejszínt és tovább verjük, amíg könnyű és habos állaga lesz.

A keveréket a kekszes alapra öntjük, elsimítjuk és a hűtőbe tesszük, amíg a többi réteget elkészítjük.

A banánt felszeleteljük.

Utolsó lépésként elkészítjük a karamellás réteget. A vízhez hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Addig főzzük, amíg a cukor el nem kezd karamellizálódni.

Amikor a cukor már szépen megbarnult, levesszük a tűzről és óvatosan belekeverjük a tejszínt. Vigyázzunk, mert eléggé „buborékozni” fog!

Elkeverjük és visszatesszük a tűzre. Forrástól számítva kb 5 percig főzzük.

A torta tetején elrendezzük a banánokat, majd egyenletesen rálocsoljuk karamellát és a hűtőbe téve 3-4 órát hagyjuk pihenni.

Csak tálalás előtt vegyük le a tortaforma peremét!