Zsemle kenyér recept

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 15 dkg vaj (olvasztott)
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dl tej (2,8%-os)
- 1 ek cukor
- 1 csipet só
- 1 dl víz
- 1 ek napraforgó olaj
Elkészítése:
Az élesztőt, a tejjel és egy mokkás cukorral felfuttatom.
A lisztet átszitálom a sóval.
A dagasztó gép üstjébe öntöm az olvasztott vajat. (Nem forrót!) Hozzá töltöm a lisztet, a sót, valamint a felfuttatott élesztőt.
10 percig dagasztom, majd a tésztát kiveszem.
Az üstöt kiolajozom tenyeremmel és gömbölyűre formázott tésztát is. Vissza teszem az üstbe, meleg helyen , nedves konyharuhával letakarva, kelesztem kétszeresére. (1 órát.)
A megkelt tésztát megformázom, kivajazott, kilisztezett (30 x 7 x 11,5 cm) tepsibe teszem, a tetejét bevagdalom késsel három helyen.
30 percet kelesztem még letakarva.
A sütőbe teszem, bekapcsolom 185 fok hőlég keveréses módra.
A sütő aljába egy kis zománcos tálkába teszek vizet, párásítani.
30 perc alatt megsütöm, aranyszínűre.
A teteje amikor kopogó hangot ad, amikor megkocogtatom.
Tipp:
A gyakorlat, de erre felhívom mindenkinek a figyelmét: A hozzá valók, azonos hőmérsékletűek legyenek! Akkor várhatunk jó eredményt!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »