Zsemle kenyér recept
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 15 dkg vaj (olvasztott)
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dl tej (2,8%-os)
- 1 ek cukor
- 1 csipet só
- 1 dl víz
- 1 ek napraforgó olaj
Elkészítése:
Az élesztőt, a tejjel és egy mokkás cukorral felfuttatom.
A lisztet átszitálom a sóval.
A dagasztó gép üstjébe öntöm az olvasztott vajat. (Nem forrót!) Hozzá töltöm a lisztet, a sót, valamint a felfuttatott élesztőt.
10 percig dagasztom, majd a tésztát kiveszem.
Az üstöt kiolajozom tenyeremmel és gömbölyűre formázott tésztát is. Vissza teszem az üstbe, meleg helyen , nedves konyharuhával letakarva, kelesztem kétszeresére. (1 órát.)
A megkelt tésztát megformázom, kivajazott, kilisztezett (30 x 7 x 11,5 cm) tepsibe teszem, a tetejét bevagdalom késsel három helyen.
30 percet kelesztem még letakarva.
A sütőbe teszem, bekapcsolom 185 fok hőlég keveréses módra.
A sütő aljába egy kis zománcos tálkába teszek vizet, párásítani.
30 perc alatt megsütöm, aranyszínűre.
A teteje amikor kopogó hangot ad, amikor megkocogtatom.
Tipp:
A gyakorlat, de erre felhívom mindenkinek a figyelmét: A hozzá valók, azonos hőmérsékletűek legyenek! Akkor várhatunk jó eredményt!