Zsebes zsemle recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 1,5 evőkanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- 3 dkg élesztő
- 1/2 dl étolaj
- 1 dl langyos tej
- 1,5 dl langyos víz
- a kenéshez étolaj
- a tetejére egy felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája, magok
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk. A száraz anyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat és a vízzel lágy tésztát dagasztunk. Egy óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztánkat 6-8 részre osztjuk, attól függően, hogy mekkora zsemléket szeretnénk. Felgömbölyítjük és letakarva pihentetjük 10 percet.
Mindegyik tésztából kb 15-20 cm átmérőjű köröket nyújtunk. A lapok tetejét megkenjük étolajjal, félbe hajtjuk. Ismét megkenjük étolajjal, majd újra félbe hajtjuk. A megformázott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk és ismét kelesztjük 15 percet.
Közben a sütőt előmelegítjük 175 fokra. A megkelt tésztákat lekenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal és megsütjük. A sütési idő kb 20 perc, de ez sütőfüggő!