Túrós-baconos hajtogatott pogácsa recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 300 ml meleg tej
- 200 ml meleg víz
- 2 csomag (2x7g) porélesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 csapott evőkanál só
- 100 ml olaj
- 250 gramm krémes túró
- 1 kg liszt + nyújtáshoz egy kevés
Töltelék:
- 250 gramm krémsajt
- 250 gramm hideg vaj/margarin
- 200 gramm pirított bacon
Tetejére:
- ízlés szerint köménymag, fekete köménymag, szezámmag, reszelt sajt
Kenéshez:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
A tejet a vizet az élesztőt és a cukrot elkeverjük, majd hozzáadjuk a liszt felét a túrót az olajat (úgy, hogy egy picit hagyjunk meg az olajból a végére) és a sót, majd jól elkeverjük. Ezután mehet hozzá fokozatosan a maradék liszt. Bedagasztjuk pár perc alatt kézzel.
Amikor kész, akkor a maradék olajjal is eldolgozzuk és félretesszük kb 15 percre.
Kivesszük a tálból és lisztezett felületre tesszük a tésztát. Kinyújtjuk téglalap alakúra, majd az egyik felére teszünk reszelve hideg vajat/margarint (kb 3/4 részét használjuk fel a vajnak/margarinnak).
Félbe hajtjuk. Ezután a másik felére tesszük ugyanígy a maradék vajat, majd megint félbe hajtjuk.
A tésztát bevágjuk éles késsel a hajtás menti éleknél. Ezután újra kinyújtjuk és 4-be hajtjuk.
Ismét bevágjuk a hajtás menti oldalait úgy, hogy minden oldalt 2-2 csíkban.
Ismét kinyújtjuk, majd az egyik felét megkenjük a krémsajttal és rászórjuk a bacont is, majd újra félbe hajtjuk.
Ezután felszeleteljük kockákra. Megkenjük mindegyik tetejét tojássárgával, majd ízlés szerint díszítjük.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
Tipp:
Fázisfotókat a honlapomon találtok hozzá:
https://ninnaska.blogspot.com/2018/12/turos-baconos-hajtogatott-pogacsa-remek.html