Túrós-baconos hajtogatott pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Túrós-baconos hajtogatott pogácsa

Hozzávalók:
Tészta:

  • 300 ml meleg tej
  • 200 ml meleg víz
  • 2 csomag (2x7g) porélesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csapott evőkanál só
  • 100 ml olaj
  • 250 gramm krémes túró
  • 1 kg liszt + nyújtáshoz egy kevés

Töltelék:

  • 250 gramm krémsajt
  • 250 gramm hideg vaj/margarin
  • 200 gramm pirított bacon

Tetejére:

  • ízlés szerint köménymag, fekete köménymag, szezámmag, reszelt sajt

Kenéshez:

  • 3 tojássárgája

Elkészítése:

A tejet a vizet az élesztőt és a cukrot elkeverjük, majd hozzáadjuk a liszt felét a túrót az olajat (úgy, hogy egy picit hagyjunk meg az olajból a végére) és a sót, majd jól elkeverjük. Ezután mehet hozzá fokozatosan a maradék liszt. Bedagasztjuk pár perc alatt kézzel.

Amikor kész, akkor a maradék olajjal is eldolgozzuk és félretesszük kb 15 percre.

Kivesszük a tálból és lisztezett felületre tesszük a tésztát. Kinyújtjuk téglalap alakúra, majd az egyik felére teszünk reszelve hideg vajat/margarint (kb 3/4 részét használjuk fel a vajnak/margarinnak).

Félbe hajtjuk. Ezután a másik felére tesszük ugyanígy a maradék vajat, majd megint félbe hajtjuk.

A tésztát bevágjuk éles késsel a hajtás menti éleknél. Ezután újra kinyújtjuk és 4-be hajtjuk.

Ismét bevágjuk a hajtás menti oldalait úgy, hogy minden oldalt 2-2 csíkban.

Ismét kinyújtjuk, majd az egyik felét megkenjük a krémsajttal és rászórjuk a bacont is, majd újra félbe hajtjuk.

Ezután felszeleteljük kockákra. Megkenjük mindegyik tetejét tojássárgával, majd ízlés szerint díszítjük.

Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

Tipp:

Fázisfotókat a honlapomon találtok hozzá:

https://ninnaska.blogspot.com/2018/12/turos-baconos-hajtogatott-pogacsa-remek.html