Töltött zsemle recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 1,5 dl tej
- 4 dkg olvasztott vaj
- 30 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1-1 teáskanál cukor és só
Töltelék:
- ízlés szerint felvágottak
- hagyma
- kukorica
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- szezámmag vagy mák vagy sajt
Elkészítése:
A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba mérjük a lisztet, a sót, a vajat és a felfuttatott élesztőt és jól kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
Miután megkelt 5 részre osztjuk és gömbölyítjük a tésztákat, majd így hagyjuk kelni kb 10 percig.
Kelés után lisztezett deszkán 10*15 cm-es téglalappá nyújtjuk egyenként a tésztákat, közepére halmozzuk a tölteléket ízlés szerint.
Ráhajtjuk a töltelékre a két hosszabb oldalát, majd erre hajtjuk a rövidebbeket is és sütőpapíros tepsibe rakjuk úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.
Lekenjük felvert tojással és ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal, mákkal vagy reszelt sajttal, meleg helyen (akár langyos sütőben) 20 kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Berakjuk az előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt megsütjük.