Töltött zsemle

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1,5 dl tej
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1-1 teáskanál cukor és só

Töltelék:

  • ízlés szerint felvágottak
  • hagyma
  • kukorica

Tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag vagy mák vagy sajt

Elkészítése:

A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

Egy tálba mérjük a lisztet, a sót, a vajat és a felfuttatott élesztőt és jól kidagasztjuk.

Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.

Miután megkelt 5 részre osztjuk és gömbölyítjük a tésztákat, majd így hagyjuk kelni kb 10 percig.

Kelés után lisztezett deszkán 10*15 cm-es téglalappá nyújtjuk egyenként a tésztákat, közepére halmozzuk a tölteléket ízlés szerint.

Ráhajtjuk a töltelékre a két hosszabb oldalát, majd erre hajtjuk a rövidebbeket is és sütőpapíros tepsibe rakjuk úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.

Lekenjük felvert tojással és ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal, mákkal vagy reszelt sajttal, meleg helyen (akár langyos sütőben) 20 kelesztjük.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Berakjuk az előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt megsütjük.