Tepertős pogácsa recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1,5 kg sima liszt
- 7,5 dkg friss élesztő
- 1 púpos ek só
- 3 nagy ek 20%-os tejföl
- 2 dl olvasztott zsír
- 3 dl langyos tej
- 1+1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Tepertőhöz:
- 60 dkg darált tepertő
- 5 dkg liszt
- 1 tk őrölt feketebors
Sajtosokhoz:
- 15-20 dkg gouda sajt
- 1 cs pirított napraforgómag
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a sót és kis mélyedést készítve belemorzsoljuk az élesztőt, öntünk rá egy keveset a langyos tejből és 6-7 perc múlva -miután az élesztő feljött- hozzáadjuk a zsírt, a tejfölt, 1 db tojást (a másik a lekenéshez kell) és összegyúrjuk a tésztát. Ha kell, további langyos tejjel lazíthatunk az állagán.
Ruhával letakarva 1 órán át pihentetjük/kelesztjük.
Amíg kel a tészta, a tepertőt összedolgozzuk a liszttel és a borssal. Puha, kissé ragacsos gombócot kapunk a végére.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kis adagokban rákenjük a tepertőt, a szokásos módon behajtogatjuk és fél órát letakarva, hogy ne száradjon ki a teteje, ismét hagyjuk pihenni.
Ezt a műveletet még kétszer megismételjük!
A legvégén hüvelykujjnyi vastagra kisodorjuk, a tetejét éles késsel gyengén berácsozzuk és szép kerek pogácsákat szaggatunk.
Minden pogácsát a tenyerünk élével kissé megsodrunk.
Megkenjük a felvert tojással, sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és 200 fokosra előmelegített sütőbe téve (légkeveréssel) 25 perc alatt megsütjük.
A szaggatásból leesett széleket összegyúrjuk, 10-12 percet pihentetjük és vékonyra kinyújtjuk.
A tetejét megkenjük tojással, rászórjuk a pirított-sós napraforgómagot és megpakoljuk a reszelt sajttal.
Pizzavágóval keskenyebb stangli formára felvágjuk és szintén 200 fokon, de ezeket már csak 15-18 perc alatt ropogósra sütjük!
Jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »