Tepertős pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,5 kg sima liszt
- 7,5 dkg friss élesztő
- 1 púpos ek só
- 3 nagy ek 20%-os tejföl
- 2 dl olvasztott zsír
- 3 dl langyos tej
- 1+1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Tepertőhöz:
- 60 dkg darált tepertő
- 5 dkg liszt
- 1 tk őrölt feketebors
Sajtosokhoz:
- 15-20 dkg gouda sajt
- 1 cs pirított napraforgómag
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a sót és kis mélyedést készítve belemorzsoljuk az élesztőt, öntünk rá egy keveset a langyos tejből és 6-7 perc múlva -miután az élesztő feljött- hozzáadjuk a zsírt, a tejfölt, 1 db tojást (a másik a lekenéshez kell) és összegyúrjuk a tésztát. Ha kell, további langyos tejjel lazíthatunk az állagán.
Ruhával letakarva 1 órán át pihentetjük/kelesztjük.
Amíg kel a tészta, a tepertőt összedolgozzuk a liszttel és a borssal. Puha, kissé ragacsos gombócot kapunk a végére.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kis adagokban rákenjük a tepertőt, a szokásos módon behajtogatjuk és fél órát letakarva, hogy ne száradjon ki a teteje, ismét hagyjuk pihenni.
Ezt a műveletet még kétszer megismételjük!
A legvégén hüvelykujjnyi vastagra kisodorjuk, a tetejét éles késsel gyengén berácsozzuk és szép kerek pogácsákat szaggatunk.
Minden pogácsát a tenyerünk élével kissé megsodrunk.
Megkenjük a felvert tojással, sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és 200 fokosra előmelegített sütőbe téve (légkeveréssel) 25 perc alatt megsütjük.
A szaggatásból leesett széleket összegyúrjuk, 10-12 percet pihentetjük és vékonyra kinyújtjuk.
A tetejét megkenjük tojással, rászórjuk a pirított-sós napraforgómagot és megpakoljuk a reszelt sajttal.
Pizzavágóval keskenyebb stangli formára felvágjuk és szintén 200 fokon, de ezeket már csak 15-18 perc alatt ropogósra sütjük!
Jó étvágyat kívánok!