Tepertős pogácsa recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1,5 kg sima liszt
- 7,5 dkg friss élesztő
- 1 púpos ek só
- 3 nagy ek 20%-os tejföl
- 2 dl olvasztott zsír
- 3 dl langyos tej
- 1+1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Tepertőhöz:
- 60 dkg darált tepertő
- 5 dkg liszt
- 1 tk őrölt feketebors
Sajtosokhoz:
- 15-20 dkg gouda sajt
- 1 cs pirított napraforgómag
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a sót és kis mélyedést készítve belemorzsoljuk az élesztőt, öntünk rá egy keveset a langyos tejből és 6-7 perc múlva -miután az élesztő feljött- hozzáadjuk a zsírt, a tejfölt, 1 db tojást (a másik a lekenéshez kell) és összegyúrjuk a tésztát. Ha kell, további langyos tejjel lazíthatunk az állagán.
Ruhával letakarva 1 órán át pihentetjük/kelesztjük.
Amíg kel a tészta, a tepertőt összedolgozzuk a liszttel és a borssal. Puha, kissé ragacsos gombócot kapunk a végére.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kis adagokban rákenjük a tepertőt, a szokásos módon behajtogatjuk és fél órát letakarva, hogy ne száradjon ki a teteje, ismét hagyjuk pihenni.
Ezt a műveletet még kétszer megismételjük!
A legvégén hüvelykujjnyi vastagra kisodorjuk, a tetejét éles késsel gyengén berácsozzuk és szép kerek pogácsákat szaggatunk.
Minden pogácsát a tenyerünk élével kissé megsodrunk.
Megkenjük a felvert tojással, sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és 200 fokosra előmelegített sütőbe téve (légkeveréssel) 25 perc alatt megsütjük.
A szaggatásból leesett széleket összegyúrjuk, 10-12 percet pihentetjük és vékonyra kinyújtjuk.
A tetejét megkenjük tojással, rászórjuk a pirított-sós napraforgómagot és megpakoljuk a reszelt sajttal.
Pizzavágóval keskenyebb stangli formára felvágjuk és szintén 200 fokon, de ezeket már csak 15-18 perc alatt ropogósra sütjük!
Jó étvágyat kívánok!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »