Sós, vajas tekercs recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 80 dkg finomliszt
- 5 dkg élesztő
- 4 dl tej
- 1 kk kristálycukor
- 2 tk só
- 1 dl étolaj
- 2 ek kefír (helyettesíthető joghurt és tejföl keverékével)
A töltelékhez:
- 25 dkg vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- ízlés szerint só (kb 2 teáskanálnyi)
Tetejére:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- szezámmag vagy köménymag vagy reszelt sajt vagy ezek keveréke
Elkészítése:
A tésztához a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. Az összekevert tésztát kidolgozzuk és hagyjuk kelni kb fél órán át letakarva.
A megkelt tésztát 4 cipóra osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk téglalap alakúra, vékonyra és megkenjük a sós vajjal. A puha vajat alaposan kikeverjük a tojássárgákkal és a sóval, amit 4 felé osztunk, hogy a 4 cipóba elég legyen.
A megkent téglalapot feltekerjük, mint a bejglit, jó szorosan és trapézformákra vágjuk, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
A tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal vagy reszelt sajttal és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 20 percig.
Tipp:
Tehetünk a töltelékhez szalonnakockákat, virslikarikákat, sonkakockákat vagy kolbászkarikákat is.