Sós, vajas tekercs

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 80 dkg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 2 tk só
  • 1 dl étolaj
  • 2 ek kefír (helyettesíthető joghurt és tejföl keverékével)

A töltelékhez:

  • 25 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • ízlés szerint só (kb 2 teáskanálnyi)

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • szezámmag vagy köménymag vagy reszelt sajt vagy ezek keveréke

Elkészítése:

A tésztához a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. Az összekevert tésztát kidolgozzuk és hagyjuk kelni kb fél órán át letakarva.

A megkelt tésztát 4 cipóra osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk téglalap alakúra, vékonyra és megkenjük a sós vajjal. A puha vajat alaposan kikeverjük a tojássárgákkal és a sóval, amit 4 felé osztunk, hogy a 4 cipóba elég legyen.

A megkent téglalapot feltekerjük, mint a bejglit, jó szorosan és trapézformákra vágjuk, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.

A tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal vagy reszelt sajttal és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 20 percig.

Tipp:

Tehetünk a töltelékhez szalonnakockákat, virslikarikákat, sonkakockákat vagy kolbászkarikákat is.