Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sós perec recept

Sós perec
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 70 dkg finomliszt
    • 3,5 dkg friss élesztő
    • 3 dl tej (kb)
    • 10 dkg vaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (egész)
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 teáskanál só
    • 3 evőkanál cukor

    Tetejére:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 2 evőkanál finomliszt
    • 1 evőkanál só

    Elkészítése:

    Tészta:

    A tejet meglangyosítjuk a cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, majd megvárjuk amíg megkel.

    A lisztet egy tálba mérjük és elkeverjük benne a sót. Ezután hozzáadjuk a tojást és a sárgáját, a puha vajat, majd beleöntjük az élesztős tejet is. Addig dagasztjuk kézzel vagy géppel, amíg fényes és hólyagos nem lesz a tészta.

    A kész tésztát letakarjuk és kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

    Formázás:

    A megkelt tésztát egy nyújtódeszkára borítjuk és 10 egyenlő részre osztjuk. A részeket egyenként gömbölyítjük és letakarva kelesztjük újabb 10 percig.

    A kis gombócokat egyenként kisodorjuk kb 70 cm-es csíkokká és megformázzuk a perecet belőle. A maradék tésztával is így járunk el.

    A kész pereceket sütőpapíros tepsire tesszük (egy nagy tepsire nekem 5 fért kényelmesen), majd letakarva újabb 30 percig kelesztjük.

    Sütés:

    A megkelt pereceket lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével, majd 200 fokra melegített sütőbe toljuk.

    Közben elkészítjük a sós mázat a tetejére. A lisztet és a sót annyi vízzel keverjük össze, hogy a palacsintatésztánál kissé sűrűbb legyen, de a kanálról lefolyjon.

    Amikor a perecek kezdenek színesedni, akkor kivesszük a sütőből és rálocsoljuk a sós keveréket, majd visszatesszük és addig sütjük, amíg szép pirosak nem lesznek.

    Ha kivettük a pereceket a sütőből, akkor még forrón takarjuk le pár percre egy tiszta konyharuhával, majd langyosan vagy hidegen fogyasszuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek