Hozzávalók:
Tészta:
Tetejére:
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk a cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, majd megvárjuk amíg megkel.
A lisztet egy tálba mérjük és elkeverjük benne a sót. Ezután hozzáadjuk a tojást és a sárgáját, a puha vajat, majd beleöntjük az élesztős tejet is. Addig dagasztjuk kézzel vagy géppel, amíg fényes és hólyagos nem lesz a tészta.
A kész tésztát letakarjuk és kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát egy nyújtódeszkára borítjuk és 10 egyenlő részre osztjuk. A részeket egyenként gömbölyítjük és letakarva kelesztjük újabb 10 percig.
A kis gombócokat egyenként kisodorjuk kb 70 cm-es csíkokká és megformázzuk a perecet belőle. A maradék tésztával is így járunk el.
A kész pereceket sütőpapíros tepsire tesszük (egy nagy tepsire nekem 5 fért kényelmesen), majd letakarva újabb 30 percig kelesztjük.
A megkelt pereceket lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével, majd 200 fokra melegített sütőbe toljuk.
Közben elkészítjük a sós mázat a tetejére. A lisztet és a sót annyi vízzel keverjük össze, hogy a palacsintatésztánál kissé sűrűbb legyen, de a kanálról lefolyjon.
Amikor a perecek kezdenek színesedni, akkor kivesszük a sütőből és rálocsoljuk a sós keveréket, majd visszatesszük és addig sütjük, amíg szép pirosak nem lesznek.
Ha kivettük a pereceket a sütőből, akkor még forrón takarjuk le pár percre egy tiszta konyharuhával, majd langyosan vagy hidegen fogyasszuk.