Sós perec

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 70 dkg finomliszt
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 3 dl tej (kb)
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás (egész)
  • 1 tojássárgája
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál cukor

Tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál só

Elkészítése:

Tészta:

A tejet meglangyosítjuk a cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, majd megvárjuk amíg megkel.

A lisztet egy tálba mérjük és elkeverjük benne a sót. Ezután hozzáadjuk a tojást és a sárgáját, a puha vajat, majd beleöntjük az élesztős tejet is. Addig dagasztjuk kézzel vagy géppel, amíg fényes és hólyagos nem lesz a tészta.

A kész tésztát letakarjuk és kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Formázás:

A megkelt tésztát egy nyújtódeszkára borítjuk és 10 egyenlő részre osztjuk. A részeket egyenként gömbölyítjük és letakarva kelesztjük újabb 10 percig.

A kis gombócokat egyenként kisodorjuk kb 70 cm-es csíkokká és megformázzuk a perecet belőle. A maradék tésztával is így járunk el.

A kész pereceket sütőpapíros tepsire tesszük (egy nagy tepsire nekem 5 fért kényelmesen), majd letakarva újabb 30 percig kelesztjük.

Sütés:

A megkelt pereceket lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével, majd 200 fokra melegített sütőbe toljuk.

Közben elkészítjük a sós mázat a tetejére. A lisztet és a sót annyi vízzel keverjük össze, hogy a palacsintatésztánál kissé sűrűbb legyen, de a kanálról lefolyjon.

Amikor a perecek kezdenek színesedni, akkor kivesszük a sütőből és rálocsoljuk a sós keveréket, majd visszatesszük és addig sütjük, amíg szép pirosak nem lesznek.

Ha kivettük a pereceket a sütőből, akkor még forrón takarjuk le pár percre egy tiszta konyharuhával, majd langyosan vagy hidegen fogyasszuk.