Vajas pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj, vagy margarin
- 1 evőkanál zsír (teljesen mindegy milyen,nálam kacsazsír volt kéznél)
- 17,5 dkg tejföl (kis doboz, ha valaki nem akar méregetni)
- 3 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej benne egy teáskanál cukor
- 1,5 teáskanál só (nekem ez kevésnek bizonyult, kóstoljátok meg a tésztát!)
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 5 dkg puha vaj a kenéshez
A tetejére:
- tojássárgája
- sajt vagy ízlés szerint magok
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.
A lisztben elkeverjük a sót, beletesszük a hozzávalókat és a felfutott élesztőt. Tésztát dagasztunk, amit letakarva pihentetünk kb. fél órán át.
Ha letelt az idő kinyújtjuk és megkenjük a puha vajjal. Feltekerjük, mint a bejglit, majd mindkét oldalról középre hajtjuk, a képen látható módon. Ismét letakarjuk és újabb pihenés következik, ami szintén fél óra.
Sütőpapírral kibélelünk tepsiket, a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Az időközben megkelt tésztát kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk és szaggatjuk. Tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával.
Hagyhatjuk üresen is, sajtozhatjuk vagy megszórjuk ízlés szerint magokkal. Pihentetjük amíg a következő tepsivel elkészítjük, majd az előmelegített sütőben megsütjük.
Tippek, tapasztalatok:
Nekem egy kicsit lágy volt a tészta, tettem hozzá lisztet. Nem sokat! Ne legyen kemény a tésztánk, csak jól formálható.
Nagyon szépek lettek, főleg amikor sültek. Sikerült azt a pillanatot is megörökítenem, amikor még a sütőben voltak. Az első adagot világosabbra sütöttem, azok egy picit “összesetek” miután kivettem őket. A második tepsinél már nem volt ilyen gondom, tovább hagytam a melegben :)
Lehet egész felvert tojással is kenni a pogácsákat, de ha csak sárgáját használunk akkor szebb színe lesz. Ha sajtozzuk jó az egész tojás, ha simán készítjük mutatósabbak lesznek, ha csak a tojások sárgáját használjuk.
Alkalmaztam a nagymamám módszerét, minden egyes pogácsát kicsit megsodortam a tenyereim között, így magasabbak lesznek.
Nyújtáskor a tészta vastagságát meghatározz a kiszúrónk átmérője.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »









