Sajttal hajtogatott pogácsa recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2,8 dl tej
- 1 kk cukor
- 2,5 dkg élesztő vagy 1 cs instant élesztő
- 3 kk só
- 70 g vaj vagy margarin
Hajtogatáshoz:
- 50 g olvasztott vaj
- 200 g reszelt sajt (én most trappistát és vörös cheddart használtam, de egy kevés füstölt sem rontja el)
Elkészítése:
A tejbe beleszórjuk a cukrot és meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd felduttatjuk. Ha instantot használunk, akkor ez a lépés ki is maradhat.
A liszthez hozzáadjuk a sót, majd az élesztős tejet és jól összegyúrjuk. A végén gyúrjuk bele a puha vajat/margarint, majd jól kidagasztjuk.
Letekarva, langyos helyen duplájára kelesztjük kb 1,5 óra alatt.
A sajtokat lereszeljük, a vajat/margarint megolvasztjuk, majd visszahűtjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük zsiradékkal, majd a sajt 1/4-ét rászórjuk.
A tésztát képzeletben 3 részre osztjuk, majd az egyik felét ráhajtjuk 2/3-ad részig, majd a maradék 1/3-ot a többire és elfordítjuk a deszkán 90 fokkal. Letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
10 perc letelte után újra kinyújtjuk téglalap alakúra, újra megkenjük zsiradékkal, megszórjuk sajttal, majd hajtogatjuk. Letakarva pihentetjük még 10 percig.
Következik az utolsó nyújtás és hajtogatás.
Végül kb 2 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk egy kisebb formával (figyeljünk rá, hogy ne keletkezzen sok leeső rész) és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a pogácsákat, egymástól kicsit távolabb, majd a maradék sajttal megszórjuk a tetejüket.
A tepsiben újabb 30 percet pihentetjük. A sütőt alsó-felső sütéssel 210 fokra előmelegítjük.
Meleg sütőben kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Nézd meg videón is:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »