Sajttal hajtogatott pogácsa recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2,8 dl tej
- 1 kk cukor
- 2,5 dkg élesztő vagy 1 cs instant élesztő
- 3 kk só
- 70 g vaj vagy margarin
Hajtogatáshoz:
- 50 g olvasztott vaj
- 200 g reszelt sajt (én most trappistát és vörös cheddart használtam, de egy kevés füstölt sem rontja el)
Elkészítése:
A tejbe beleszórjuk a cukrot és meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd felduttatjuk. Ha instantot használunk, akkor ez a lépés ki is maradhat.
A liszthez hozzáadjuk a sót, majd az élesztős tejet és jól összegyúrjuk. A végén gyúrjuk bele a puha vajat/margarint, majd jól kidagasztjuk.
Letekarva, langyos helyen duplájára kelesztjük kb 1,5 óra alatt.
A sajtokat lereszeljük, a vajat/margarint megolvasztjuk, majd visszahűtjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük zsiradékkal, majd a sajt 1/4-ét rászórjuk.
A tésztát képzeletben 3 részre osztjuk, majd az egyik felét ráhajtjuk 2/3-ad részig, majd a maradék 1/3-ot a többire és elfordítjuk a deszkán 90 fokkal. Letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
10 perc letelte után újra kinyújtjuk téglalap alakúra, újra megkenjük zsiradékkal, megszórjuk sajttal, majd hajtogatjuk. Letakarva pihentetjük még 10 percig.
Következik az utolsó nyújtás és hajtogatás.
Végül kb 2 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk egy kisebb formával (figyeljünk rá, hogy ne keletkezzen sok leeső rész) és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a pogácsákat, egymástól kicsit távolabb, majd a maradék sajttal megszórjuk a tetejüket.
A tepsiben újabb 30 percet pihentetjük. A sütőt alsó-felső sütéssel 210 fokra előmelegítjük.
Meleg sütőben kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »