Sajttal hajtogatott pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sajttal hajtogatott pogácsa

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2,8 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 2,5 dkg élesztő vagy 1 cs instant élesztő
  • 3 kk só
  • 70 g vaj vagy margarin

Hajtogatáshoz:

  • 50 g olvasztott vaj
  • 200 g reszelt sajt (én most trappistát és vörös cheddart használtam, de egy kevés füstölt sem rontja el)

Elkészítése:

A tejbe beleszórjuk a cukrot és meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd felduttatjuk. Ha instantot használunk, akkor ez a lépés ki is maradhat.

A liszthez hozzáadjuk a sót, majd az élesztős tejet és jól összegyúrjuk. A végén gyúrjuk bele a puha vajat/margarint, majd jól kidagasztjuk.

Letekarva, langyos helyen duplájára kelesztjük kb 1,5 óra alatt.

A sajtokat lereszeljük, a vajat/margarint megolvasztjuk, majd visszahűtjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük zsiradékkal, majd a sajt 1/4-ét rászórjuk.

A tésztát képzeletben 3 részre osztjuk, majd az egyik felét ráhajtjuk 2/3-ad részig, majd a maradék 1/3-ot a többire és elfordítjuk a deszkán 90 fokkal. Letakarjuk és 10 percig pihentetjük.

10 perc letelte után újra kinyújtjuk téglalap alakúra, újra megkenjük zsiradékkal, megszórjuk sajttal, majd hajtogatjuk. Letakarva pihentetjük még 10 percig.

Következik az utolsó nyújtás és hajtogatás.

Végül kb 2 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk egy kisebb formával (figyeljünk rá, hogy ne keletkezzen sok leeső rész) és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a pogácsákat, egymástól kicsit távolabb, majd a maradék sajttal megszórjuk a tetejüket.

A tepsiben újabb 30 percet pihentetjük. A sütőt alsó-felső sütéssel 210 fokra előmelegítjük.

Meleg sütőben kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük.