Medvehagymás, krémsajtos, sonkás babka recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 28 dkg finomliszt
- 28 dkg kenyérliszt
- 10 g só
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 150 ml víz
- 7 g instant élesztő
- 13 dkg vaj
Töltelékhez:
- 12 dkg natúr krémsajt
- 25 dkg ricotta
- 10 dkg tejföl
- 10 dkg sajt
- 20 dkg sonka
- 10 g vaj
- 1 citrom leve
- 2 csokor medvehagyma
- só, bors
Kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg magkeverék: szezámmag, lenmag, chiamag
Elkészítése:
50 ml, langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt.
Az átszitált lisztekkel összekeverjük a sót, a tojásokat, élesztős vizet és a maradék vizet. Kicsit dagasztjuk, majd apránként hozzáadjuk a puha vajat és alaposan megdagasztjuk. Letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben a felolvasztott vajon kisütjük az apróra felkockázott sonkát. Hozzáadjuk a finomra aprított medvehagymát, kicsit átkeverjük és levesszük a tűzhelyről.
Összekeverjük krémsajtot, a ricottát, a tejfölt, a sót, a borsot, a citrom levét, a finomra reszelt sajtot, majd
belekeverjük a sonkás medvehagymát. Az egészet jól összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk és kb 1 cm vastag, téglalap formára nyújtjuk. Megkenjük a lehűlt töltelékkel és feltekerjük a hosszabbik oldala mentén. Hosszában felvágjuk. A vágott oldalakat felfordítjuk, a tekercs feleket egymás köré fonjuk, mindig a vágott éllel felfelé. A végeket forma alá befordítjuk, hogy ne nyíljon szét, majd dobozformába tesszük.
Tetejét tojással lekenjük és magokkal megszórjuk.
Újabb 30 percig kelesztjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt megsütjük.