Köményes-sós stangli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg liszt vegyesen (sima és teljes kiőrlésű)
- 1 ek só
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 30 dkg zsír
- 3 dl tej
- 5 dkg friss élesztő
- csipet cukor (fruktóz)
- szóráshoz: só, bors, őrölt köménymag
Elkészítése:
A langyos tejbe beletesszük az élesztőt, a cukrot és felfuttatjuk.
A lisztet a sót összekeverjük, majd a zsírral összemorzsoljuk és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojássárgákat.
Jól nyújtható tésztát gyúrunk és azonnal 18 gombócot formálunk belőle.
A gombócokat egyenként tányérnyi nagyságúra nyújtjuk és 8 részre vágjuk, majd kívülről befelé feltekerjük és mehet a tepsibe, végül megszórjuk a só, bors, köménymag keverékkel.
Ebből az adagból 2 db 40*35 cm-es tepsivel lesz.
A sütőt 175 fokra melegítjük és minél barnábbra sütjük, annál ropogósabb lesz.
Én közepesre sütöttem és egy hét után is olyan volt, mint sütés után.
Jó étvágyat hozzá!
Tanács: Ha a szénhidráton szeretnénk csökkenteni, tegyünk bele master-mixet (én tettem) így 40-40-20-dkg sima-teljes-master-mix.
Nagyon-nagyon régi receptem, minimum 40 éve sütöm.