Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Húsvéti kalács Emőke módra recept

Húsvéti kalács Emőke módra
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 20 dkg kalács vagy kelttészta liszt
    • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
    • 3,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
    • 2 dkg élesztő
    • 1 mk cukor
    • 1 dl víz
    • 1-1,5 dl száraz rozébor
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • só, bors, őrölt csemege paprika
    • 5-7 dkg pármai sonka
    • 5 dkg bazsalikommal ízesített sajt
    • 1 keményre főzött  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3-4 ek frissen reszelt torma
    • 2 kk (olíva)olaj
    • pár csepp citrom lé
    • vaj a tepsi kikenéséhez

    Elkészítése:

    Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, kevés liszttel megszórt langyos vízben.

    A kétféle lisztet összevegyítjük és összemorzsoljuk a vajjal, majd a közepébe, egy kis fészekbe öntjük a kovászt és összegyúrjuk.

    Beleteszünk 2 tojássárgáját, picit sózzuk, borsozzuk és lassan hozzádolgozzuk a kézmeleg bort.

    Addig dagasztjuk, amíg a tészta sima, közepesen lágy és hólyagos nem lesz (ha túl kemény lenne a tészta, akkor tegyünk hozzá egy kevés bort, ha lágyabb lenne, akkor egy kevés lisztet).

    Letakarjuk, meleg helyen addig kelesztjük, amíg a duplája nem lesz.

    Lereszeljük a sajtot. 1 kk olíva olajjal és pár csepp citromlével ízesítjük a tormát. Vékony csíkokra vágjuk a sonkát, darabosra vágjuk a főtt tojást és megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával és 1 k olívaolajjal összekeverjük.

    Enyhén lisztezett deszkán, 1/2 cm-es lapot nyújtunk a tésztából és 4 egyenlő részre osztjuk.

    Egyenletesen elosztjuk a töltelékeket külön-külön a téglalapokon és a levegőt kinyomkodva feltekerjük, kissé megsodorjuk és négyes fonással összefonjuk.

    Vajazott tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgával és pihentetjük kb 30 percig. Újra megkenjük tojásságával és 180 fokon megsütjük kb 35-40 perc alatt.

    Kihűlés után szeleteljük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá