Húsvéti kalács Emőke módra recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 20 dkg kalács vagy kelttészta liszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 3,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 2 dkg élesztő
- 1 mk cukor
- 1 dl víz
- 1-1,5 dl száraz rozébor
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- só, bors, őrölt csemege paprika
- 5-7 dkg pármai sonka
- 5 dkg bazsalikommal ízesített sajt
- 1 keményre főzött
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3-4 ek frissen reszelt torma
- 2 kk (olíva)olaj
- pár csepp citrom lé
- vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítése:
Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, kevés liszttel megszórt langyos vízben.
A kétféle lisztet összevegyítjük és összemorzsoljuk a vajjal, majd a közepébe, egy kis fészekbe öntjük a kovászt és összegyúrjuk.
Beleteszünk 2 tojássárgáját, picit sózzuk, borsozzuk és lassan hozzádolgozzuk a kézmeleg bort.
Addig dagasztjuk, amíg a tészta sima, közepesen lágy és hólyagos nem lesz (ha túl kemény lenne a tészta, akkor tegyünk hozzá egy kevés bort, ha lágyabb lenne, akkor egy kevés lisztet).
Letakarjuk, meleg helyen addig kelesztjük, amíg a duplája nem lesz.
Lereszeljük a sajtot. 1 kk olíva olajjal és pár csepp citromlével ízesítjük a tormát. Vékony csíkokra vágjuk a sonkát, darabosra vágjuk a főtt tojást és megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával és 1 k olívaolajjal összekeverjük.
Enyhén lisztezett deszkán, 1/2 cm-es lapot nyújtunk a tésztából és 4 egyenlő részre osztjuk.
Egyenletesen elosztjuk a töltelékeket külön-külön a téglalapokon és a levegőt kinyomkodva feltekerjük, kissé megsodorjuk és négyes fonással összefonjuk.
Vajazott tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgával és pihentetjük kb 30 percig. Újra megkenjük tojásságával és 180 fokon megsütjük kb 35-40 perc alatt.
Kihűlés után szeleteljük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »