Húsvéti kalács Emőke módra recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 20 dkg kalács vagy kelttészta liszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 3,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 2 dkg élesztő
- 1 mk cukor
- 1 dl víz
- 1-1,5 dl száraz rozébor
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - só, bors, őrölt csemege paprika
- 5-7 dkg pármai sonka
- 5 dkg bazsalikommal ízesített sajt
- 1 keményre főzött
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 3-4 ek frissen reszelt torma
- 2 kk (olíva)olaj
- pár csepp citrom lé
- vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítése:
Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, kevés liszttel megszórt langyos vízben.
A kétféle lisztet összevegyítjük és összemorzsoljuk a vajjal, majd a közepébe, egy kis fészekbe öntjük a kovászt és összegyúrjuk.
Beleteszünk 2 tojássárgáját, picit sózzuk, borsozzuk és lassan hozzádolgozzuk a kézmeleg bort.
Addig dagasztjuk, amíg a tészta sima, közepesen lágy és hólyagos nem lesz (ha túl kemény lenne a tészta, akkor tegyünk hozzá egy kevés bort, ha lágyabb lenne, akkor egy kevés lisztet).
Letakarjuk, meleg helyen addig kelesztjük, amíg a duplája nem lesz.
Lereszeljük a sajtot. 1 kk olíva olajjal és pár csepp citromlével ízesítjük a tormát. Vékony csíkokra vágjuk a sonkát, darabosra vágjuk a főtt tojást és megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával és 1 k olívaolajjal összekeverjük.
Enyhén lisztezett deszkán, 1/2 cm-es lapot nyújtunk a tésztából és 4 egyenlő részre osztjuk.
Egyenletesen elosztjuk a töltelékeket külön-külön a téglalapokon és a levegőt kinyomkodva feltekerjük, kissé megsodorjuk és négyes fonással összefonjuk.
Vajazott tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgával és pihentetjük kb 30 percig. Újra megkenjük tojásságával és 180 fokon megsütjük kb 35-40 perc alatt.
Kihűlés után szeleteljük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »









