Húsvéti kalács Emőke módra

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 dkg kalács vagy kelttészta liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 3,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 mk cukor
  • 1 dl víz
  • 1-1,5 dl száraz rozébor
  • 3 tojássárgája
  • só, bors, őrölt csemege paprika
  • 5-7 dkg pármai sonka
  • 5 dkg bazsalikommal ízesített sajt
  • 1 keményre főzött tojás
  • 3-4 ek frissen reszelt torma
  • 2 kk (olíva)olaj
  • pár csepp citrom lé
  • vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítése:

Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, kevés liszttel megszórt langyos vízben.

A kétféle lisztet összevegyítjük és összemorzsoljuk a vajjal, majd a közepébe, egy kis fészekbe öntjük a kovászt és összegyúrjuk.

Beleteszünk 2 tojássárgáját, picit sózzuk, borsozzuk és lassan hozzádolgozzuk a kézmeleg bort.

Addig dagasztjuk, amíg a tészta sima, közepesen lágy és hólyagos nem lesz (ha túl kemény lenne a tészta, akkor tegyünk hozzá egy kevés bort, ha lágyabb lenne, akkor egy kevés lisztet).

Letakarjuk, meleg helyen addig kelesztjük, amíg a duplája nem lesz.

Lereszeljük a sajtot. 1 kk olíva olajjal és pár csepp citromlével ízesítjük a tormát. Vékony csíkokra vágjuk a sonkát, darabosra vágjuk a főtt tojást és megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával és 1 k olívaolajjal összekeverjük.

Enyhén lisztezett deszkán, 1/2 cm-es lapot nyújtunk a tésztából és 4 egyenlő részre osztjuk.

Egyenletesen elosztjuk a töltelékeket külön-külön a téglalapokon és a levegőt kinyomkodva feltekerjük, kissé megsodorjuk és négyes fonással összefonjuk.

Vajazott tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgával és pihentetjük kb 30 percig. Újra megkenjük tojásságával és 180 fokon megsütjük kb 35-40 perc alatt.

Kihűlés után szeleteljük.