Házi pizza recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 500 g liszt
- 300 ml meleg, de nem forró víz
- 3 ek olívaolaj
- fél tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss)
- 1 tk kristálycukor
- 2 tk só
Szószhoz:
- passzírozott paradicsom
- bazsalikom és oregánó ízlés szerinti keveréke
Feltétek (amelyek kiválasztásában csak fantáziánk szabhat határt):
- paprikás szalámi
- gépsonka
- szeletelt sajt
- hagyma
- kolbász
- csemege uborka
- kukorica
- gomba, stb
Elkészítése:
A vizet, az olajat, a cukrot és az élesztőt egy mérőedényben elkeverem, konyharuha alatt körülbelül 10 percig pihentetem, amíg az élesztő felfut. A lisztben elkeverem a sót.
Ez azért szükséges, mert a só közvetlenül találkozva az élesztővel, meghiúsítaná a kelési folyamatot. A liszthalom közepébe egy mélyedést készítek, majd beleöntöm az élesztős keveréket. Kívülről befelé haladva elkezdem összedolgozni a tésztát.
10-12 perc alatt megdagasztom. Akkor végeztünk jó munkát, ha szinte teljesen elválik az edénytől.
A tésztát kiemelve, a tál alját kikenem néhány csepp olívaolajjal. Konyharuhával letakarva, egy órán keresztül, meleg helyen, duplájára kelesztem a pizzatésztát.
Egy jó nagy tepsit sütőpapírral kibélelek, kevés olívaolajat szétkenek rajta. Legcélszerűbb ezt kézzel megtenni, ez az olajos kéz jól jön a következő lépésnél. A tésztát a sütőpapírra borítom és óvatosan, nehogy elszakadjon, a két tenyeremmel jól szétnyomkodom.
Ha nem szeretnénk vastag tésztát kapni, érdemes két pizzát készíteni.
Mehet rá a paradicsomszósz, a szabadon választható feltétek (nálam éppen felére paprikás szalámi, felére gépsonka került), majd a sajtszeletek.
Végül, de nem utolsó sorban, a sütés következik. Nagyon fontos, hogy betartsuk a következő “követelményeket” a lehető legjobb eredmény érdekében.
250 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt készre sütöm a pizzát az alábbi elosztásban: légkeveréssel 2 perc, légkeverés nélkül további 12 perc, végül újra légkeveréssel még 1 perc.
A végén az 1 perc (ahogy a többi sütési idő sem) semmiképp ne legyen több, mert azonnal megég!
Bármilyen nehéz kibírni, picit hagyjuk hűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen!
Tányérra vele és már fogyaszthatjuk is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »