Házi pizza recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 500 g liszt
- 300 ml meleg, de nem forró víz
- 3 ek olívaolaj
- fél tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss)
- 1 tk kristálycukor
- 2 tk só
Szószhoz:
- passzírozott paradicsom
- bazsalikom és oregánó ízlés szerinti keveréke
Feltétek (amelyek kiválasztásában csak fantáziánk szabhat határt):
- paprikás szalámi
- gépsonka
- szeletelt sajt
- hagyma
- kolbász
- csemege uborka
- kukorica
- gomba, stb
Elkészítése:
A vizet, az olajat, a cukrot és az élesztőt egy mérőedényben elkeverem, konyharuha alatt körülbelül 10 percig pihentetem, amíg az élesztő felfut. A lisztben elkeverem a sót.
Ez azért szükséges, mert a só közvetlenül találkozva az élesztővel, meghiúsítaná a kelési folyamatot. A liszthalom közepébe egy mélyedést készítek, majd beleöntöm az élesztős keveréket. Kívülről befelé haladva elkezdem összedolgozni a tésztát.
10-12 perc alatt megdagasztom. Akkor végeztünk jó munkát, ha szinte teljesen elválik az edénytől.
A tésztát kiemelve, a tál alját kikenem néhány csepp olívaolajjal. Konyharuhával letakarva, egy órán keresztül, meleg helyen, duplájára kelesztem a pizzatésztát.
Egy jó nagy tepsit sütőpapírral kibélelek, kevés olívaolajat szétkenek rajta. Legcélszerűbb ezt kézzel megtenni, ez az olajos kéz jól jön a következő lépésnél. A tésztát a sütőpapírra borítom és óvatosan, nehogy elszakadjon, a két tenyeremmel jól szétnyomkodom.
Ha nem szeretnénk vastag tésztát kapni, érdemes két pizzát készíteni.
Mehet rá a paradicsomszósz, a szabadon választható feltétek (nálam éppen felére paprikás szalámi, felére gépsonka került), majd a sajtszeletek.
Végül, de nem utolsó sorban, a sütés következik. Nagyon fontos, hogy betartsuk a következő “követelményeket” a lehető legjobb eredmény érdekében.
250 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt készre sütöm a pizzát az alábbi elosztásban: légkeveréssel 2 perc, légkeverés nélkül további 12 perc, végül újra légkeveréssel még 1 perc.
A végén az 1 perc (ahogy a többi sütési idő sem) semmiképp ne legyen több, mert azonnal megég!
Bármilyen nehéz kibírni, picit hagyjuk hűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen!
Tányérra vele és már fogyaszthatjuk is.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »