Csípős rudacskák recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,4 kg búza finomliszt
- 1 tk só
- 3 ek (kacsa)zsír
- 2 ek tejföl
- 5 dkg élesztő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg margarin
- kb 2-3 dl langyos tej
Rétegekhez:
- 15 dkg füstölt sonka
- 15 dkg füstölt, csípős sajt vagy sima füstölt sajt és 1 tk chilipehely
- 3 fej lilahagyma
- 3-4 ek olvasztott margarin vagy zsír
Tetejére:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg sajt
- 1 ek egész kömény
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez és a többi alapanyaggal együtt puha tésztává gyúrjuk, majd letakarjuk. A tejet kisebb adagokban adjuk hozzá.
A soknát, a sajtot és a hagymát nagyon apró kockákra vágjuk.
A tésztát 10 perc pihentetés után hüvelykujjnyi vastagra kisodorjuk és a 2/3-át megkenjük margarinnal. Rászórjuk az összekockázott töltelék felét és a tésztát 3-ba hajtjuk.
Újabb 10-12 perc pihentetés után ezt a műveletet megismételjük, majd ismét 10-12 percet pihenjen a tészta, akkor megint 3-ba hajtjuk, végül ujjnyi vastagra sodorjuk.
Megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és köménymaggal, majd éles késsel vagy pizzavágóval keskeny csíkokra vágjuk.
A stanglikat sütőlemezre tesszük és 200 fokosra előmelegített sütőben kb 15-18 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Ebből a mennyiségből 6 sütőlemeznyit sikerült készítenem.