Csípős rudacskák

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csípős rudacskák

Hozzávalók:

  • 1,4 kg búza finomliszt
  • 1 tk só
  • 3 ek (kacsa)zsír
  • 2 ek tejföl
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 10 dkg margarin
  • kb 2-3 dl langyos tej

Rétegekhez:

  • 15 dkg füstölt sonka
  • 15 dkg füstölt, csípős sajt vagy sima füstölt sajt és 1 tk chilipehely
  • 3 fej lilahagyma
  • 3-4 ek olvasztott margarin vagy zsír

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • 20 dkg sajt
  • 1 ek egész kömény

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez és a többi alapanyaggal együtt puha tésztává gyúrjuk, majd letakarjuk. A tejet kisebb adagokban adjuk hozzá.

A soknát, a sajtot és a hagymát nagyon apró kockákra vágjuk.

A tésztát 10 perc pihentetés után hüvelykujjnyi vastagra kisodorjuk és a 2/3-át megkenjük margarinnal. Rászórjuk az összekockázott töltelék felét és a tésztát 3-ba hajtjuk.

Újabb 10-12 perc pihentetés után ezt a műveletet megismételjük, majd ismét 10-12 percet pihenjen a tészta, akkor megint 3-ba hajtjuk, végül ujjnyi vastagra sodorjuk.

Megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és köménymaggal, majd éles késsel vagy pizzavágóval keskeny csíkokra vágjuk.

A stanglikat sütőlemezre tesszük és 200 fokosra előmelegített sütőben kb 15-18 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Ebből a mennyiségből 6 sütőlemeznyit sikerült készítenem.