Zöldborsós tokány pirított tarhonyával recept
Hozzávalók:
Tokányhoz:
- 250 g sertés gulyáshús
- 100 g zöldborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 mk őrölt bors
- ízlés szerint só
- 2 ek étolaj
- 2 púpozott tk finomliszt
- 1 dl langyos víz
Tarhonyához:
- 200 g gépi tarhonya
- 1 púpozott tk (liba)zsír
- 1 mk só
- 4 dl víz
Elkészítése:
Legelső lépésként a zöldségeket megmosom, a hagymát meghámozom. A paprika csumáját eltávolítom, kisebb kockákra vágom, a vöröshagymát is felaprítom.
A paradicsomot kereszt alakban, a héj vastagságáig bemetszem, majd 1-2 percre lobogó, forró vízbe dobom. Onnan kivéve jéghideg vizet engedek rá, ekkor már a héj egy-két mozdulattal eltávolítható. A paradicsomot is felkockázom.
A húst megmosom, csíkokra szelem.
Az olajat felforrósítom, azon a hagymát üvegesre dinsztelem. Ezután rádobom a húscsíkokat és fehéredésig pirítom. Mikor szépen kifehéredtek, sót és borsot szórok rá, hozzáadom a paprikát és a paradicsomot. Alaposan összeforgatom és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.
Addig főzöm így, míg a hús szinte teljesen megpuhul. Akkor hozzáadom a zöldborsót és tovább forralom, míg az is puha nem lesz.
Főzés közben, ha nagyon kevés folyadék maradna alatta, visszapótlok valamennyit, hogy bő szaftja maradjon.
A sűrítéshez a lisztet a vízzel – habverővel – simára keverem. A tokány levéből 3 evőkanálnyi mennyiséget (kanalanként elkeverve) rászedek a lisztes folyadékra, hőkiegyenlítés céljából. Ezután csorgatom az ételbe vissza lassan, folytonos keverés mellett. 1-2 perc forralás után elkészült a zöldborsós tokány.
A körethez a libazsírt felforrósítom, ráöntöm a tarhonyát. Nagyon gyakori keverés mellett barnára pirítom. Hozzáadom a vizet, sózom, egyszer! átkeverem, majd fedő alatt 10-12 percig főzöm, míg az összes folyadék eltűnik róla.
Akkor elzárom a lángot alatta és további 20-25 percig állni hagyom a tarhonyát.
Innentől nem marad más hátra, mint a tálalás. Aki szereti, savanyúsággal fogyaszthatja!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »









