Temesvári sertésragu nokedlivel recept

Hozzávalók:
- 3 db babérlevél
- 50 dkg zöldbab
- 1 evőkanál pirospaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 dl tejföl
- 10 dkg mangalica szalonna
- 1 evőkanál liszt
- 3 db nagyobb fej vöröshagyma
- só
- bors
- 80 dkg sertéscomb (eredetileg tarja)
- 6 evőkanál házi lecsó (nagyon finom anyukám által eltett lecsót használtam)
Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy nagyobb lábasban lassan elkezdjük kisütni a zsírját. Amikor a szalonna már ropogósra sült, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és közepes lángon üvegesre pirítjuk. Ezen a ponton megszórjuk a pirospaprikával, hogy kiadja az ízét, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lehet. Ezután beleöntjük a lecsót, ami lehet házi vagy konzerv is, attól függően, mi áll rendelkezésünkre.
A lecsós alaphoz hozzáadjuk az ujjnyi csíkokra vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, majd lassú tűzön hagyjuk, hogy a hús szép lassan megpuhuljon a lecsós szaftban.
Amikor a hús félpuha, hozzáadjuk a zöldbabot, amely lehet friss, fagyasztott vagy konzerv. A babhoz mehet a babérlevél és az apróra vágott fokhagyma. A zöldbabot addig főzzük, amíg meg nem puhul, de érdemes odafigyelni, hogy ne főzzük túl, hogy megtartsa frissességét és enyhe roppanósságát.
Amikor a hús és a bab is megfőtt, a tejfölt egy kevés liszttel simára keverjük, majd folyamatos keverés mellett beleöntjük az ételbe. Ezzel behabarjuk a ragut, és selymes, krémes állagot kapunk. Az egészet lassú tűzön még pár percig forraljuk, hogy az ízek teljesen összeérjenek, majd levesszük a tűzről.
Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórhatjuk, és kínálhatjuk akár friss kenyérrel, nokedlivel, vagy akár rizzsel is. Ez az étel kiválóan alkalmas hétköznapi ebédekre vagy vacsorákra, mivel laktató, ízekben gazdag, és könnyen variálható a hozzávalóktól függően.
Ez az egyszerű, de ízletes fogás tökéletes példája annak, hogyan lehet néhány alapvető hozzávalóból gazdag, laktató ételt készíteni. A lecsós alap, a puha hús és a zöldbab tökéletes harmóniában vannak, míg a tejfölös habarás kellemesen krémessé teszi a ragut.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.27 péntek
Pénteken jól esik valami könnyedebb, de mégis tartalmas fogás – pont ilyene
Tovább olvasom »