Temesvári sertéstokány recept
Hozzávalók:
- 70 dkg sertéscomb (vagy lapocka)
- 20 dkg füstölt szalonna (húsos)
- 40 dkg zöldbab
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 tk ételízesítő
- só (ízlés szerint)
- 1 kk őrölt fehér bors
- 1 ek pirospaprika
- 3 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 2 ek étolaj
Elkészítése:
A húst, és a szalonnát vágjuk fel csíkokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
A zöldbab lehet fagyasztott is, akkor a főzés elején vegyük ki a fagyasztóból, ha friss a zöldbab akkor vágjuk fel kisebb darabokra.
Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a felcsíkozott húsos szalonnát és süssük pár percig.
Ezután keverjük hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd a felcsíkozott húst és addig pároljuk tovább, míg a hús kifehéredik.
Amikor a hús már kifehéredett, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a pirospaprikával, majd keverjük alaposan össze.
Ezután öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje és főzzük a húst félpuhára, majd adjuk hozzá a feldarabolt zöldbabot, és addig főzzük míg a hús is és a zöldbab is megpuhul.
A tejfölt keverjük simára a liszttel, csorgassuk a húshoz, és főzzük még pár percig, hogy kissé besűrűsödjön, majd vegyük le a tűzről és tálalásig tartsuk melegen.
Tipp:
Tálaláskor ízlés szerinti körettel kínáljuk. Én galuskát készítettem, de jól illik hozzá pl a rizs és a kifőtt tészta is.