Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Székelykáposzta recept

Székelykáposzta
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Kovászolt káposztához:

    • 1 fej káposzta, kb 1,5 kg
    • kb 2 liter víz
    • 2 ek só

    A pörkölthöz:

    • 1 kg sertés lapocka
    • zsír
    • kb 1 ek só
    • bors
    • pirospaprika
    • babérlevél
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • őrölt kömény

    A tálaláshoz:

    • tejföl

    Elkészítése:

    A káposztát szeljük vékony csíkokra, én káposzta gyaluval készítettem, de késsel is szépen szeletelhető.

    A felszelt káposztát rakosgassuk egy kb 3-4 literes üvegbe. Készítsük el hozzá a levet: literenként 1 ek sóval forraljuk fel a vizet és öntsük a káposztára. Nekem 2 liter vízre 2 ek sóra volt szükségem.

    Tegyük huzatmentes helyre, a nyers káposzta télen kb 1 hét alatt kovászolódik meg. Tetejére nem kell kenyér, az üveget egy kis tányérral fedjük be.

    Megpucoltjuk a hagymát és felaprítjuk. Kevés zsíron megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a húst fehéredésig sütjük, majd az összes fűszert hozzáadjuk és annyi vízzel engedjük fel, ami épp ellepi.

    A képen látható kerámia sütő edénybe öntöttem megkovászolódott káposztát, levével együtt, erre került a fűszeres (nyers) hús, összekeverjük és betesszük a hideg sütőbe.

    170 fokon 1,5 órán át főzzük (alsó-felső sütés), majd tejföllel kínáljuk. Én nem tettem rá rántást sem.

    Természetesen mielőtt asztalra tettem volna megkóstoltam, ha szükséges utána fűszerezünk.

    Tipp:

    Sokan nem bírjuk a bolti káposzta savasságát, illetve sokan nem bízunk a bolti savanyú káposzta gluténmentességében, ez garantáltan gluténmentes.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá