Székelykáposzta recept

Hozzávalók:
Kovászolt káposztához:
- 1 fej káposzta, kb 1,5 kg
- kb 2 liter víz
- 2 ek só
A pörkölthöz:
- 1 kg sertés lapocka
- zsír
- kb 1 ek só
- bors
- pirospaprika
- babérlevél
- 1 nagy fej vöröshagyma
- őrölt kömény
A tálaláshoz:
- tejföl
Elkészítése:
A káposztát szeljük vékony csíkokra, én káposzta gyaluval készítettem, de késsel is szépen szeletelhető.
A felszelt káposztát rakosgassuk egy kb 3-4 literes üvegbe. Készítsük el hozzá a levet: literenként 1 ek sóval forraljuk fel a vizet és öntsük a káposztára. Nekem 2 liter vízre 2 ek sóra volt szükségem.
Tegyük huzatmentes helyre, a nyers káposzta télen kb 1 hét alatt kovászolódik meg. Tetejére nem kell kenyér, az üveget egy kis tányérral fedjük be.
Megpucoltjuk a hagymát és felaprítjuk. Kevés zsíron megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a húst fehéredésig sütjük, majd az összes fűszert hozzáadjuk és annyi vízzel engedjük fel, ami épp ellepi.
A képen látható kerámia sütő edénybe öntöttem megkovászolódott káposztát, levével együtt, erre került a fűszeres (nyers) hús, összekeverjük és betesszük a hideg sütőbe.
170 fokon 1,5 órán át főzzük (alsó-felső sütés), majd tejföllel kínáljuk. Én nem tettem rá rántást sem.
Természetesen mielőtt asztalra tettem volna megkóstoltam, ha szükséges utána fűszerezünk.
Tipp:
Sokan nem bírjuk a bolti káposzta savasságát, illetve sokan nem bízunk a bolti savanyú káposzta gluténmentességében, ez garantáltan gluténmentes.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »