Székelykáposzta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Kovászolt káposztához:

  • 1 fej káposzta, kb 1,5 kg
  • kb 2 liter víz
  • 2 ek só

A pörkölthöz:

  • 1 kg sertés lapocka
  • zsír
  • kb 1 ek só
  • bors
  • pirospaprika
  • babérlevél
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • őrölt kömény

A tálaláshoz:

  • tejföl

Elkészítése:

A káposztát szeljük vékony csíkokra, én káposzta gyaluval készítettem, de késsel is szépen szeletelhető.

A felszelt káposztát rakosgassuk egy kb 3-4 literes üvegbe. Készítsük el hozzá a levet: literenként 1 ek sóval forraljuk fel a vizet és öntsük a káposztára. Nekem 2 liter vízre 2 ek sóra volt szükségem.

Tegyük huzatmentes helyre, a nyers káposzta télen kb 1 hét alatt kovászolódik meg. Tetejére nem kell kenyér, az üveget egy kis tányérral fedjük be.

Megpucoltjuk a hagymát és felaprítjuk. Kevés zsíron megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a húst fehéredésig sütjük, majd az összes fűszert hozzáadjuk és annyi vízzel engedjük fel, ami épp ellepi.

A képen látható kerámia sütő edénybe öntöttem megkovászolódott káposztát, levével együtt, erre került a fűszeres (nyers) hús, összekeverjük és betesszük a hideg sütőbe.

170 fokon 1,5 órán át főzzük (alsó-felső sütés), majd tejföllel kínáljuk. Én nem tettem rá rántást sem.

Természetesen mielőtt asztalra tettem volna megkóstoltam, ha szükséges utána fűszerezünk.

Tipp:

Sokan nem bírjuk a bolti káposzta savasságát, illetve sokan nem bízunk a bolti savanyú káposzta gluténmentességében, ez garantáltan gluténmentes.