Karajszeletek paprikás-tejfölös szósszal, habos krumplipürével recept
Hozzávalók:
- 1/2 kg karaj (szeletelve, enyhén klopfolva)
- 1 fej vöröshagyma apróra kockázva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes kápia paprika (szeletelve)
- 1 dl tejföl
A krumplipüréhez:
- 1 kg krumpli pucolva, kockázva
- 20-25 dkg vaj vagy krémmargarin
- tej
- só
- szerecsendió
Elkészítése:
A hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a feldarabolt paprikát. Sózzuk, öntsünk rá egy pohár vizet, és keverjük el benne az erőleves kockát, ha használunk. Hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint borsozzuk, és pirospaprikával színesítjük. Botmixerrel simára keverjük a mártást.
A sertéskaraj szeleteket enyhén borsozzuk és sertéssült fűszersóval ízesítjük, majd kevés olajon mindkét oldalukat kérgesre sütjük. Az elősütött szeleteket a serpenyőben hagyjuk, ráöntjük a mártást, és az egészet összeforraljuk. Ha a mártás túl sós lenne, adhatunk hozzá 2 dl habtejszínt, majd újraforraljuk.
Krumplipüré
A megtisztított, felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a vajat és annyi tejet, hogy lágy, habos állagot kapjunk. Ízlés szerint sózzuk és reszelhetünk bele szerecsendiót is.
Tálalás:
A puha sertésszeleteket bőségesen meglocsoljuk a paprikás-tejfölös mártással, és habos burgonyapürével kínáljuk.