Paradicsomos nyári töltött káposzta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- kb. egy 1,5 kg-os zöld káposztafej
- 40 dkg darált sertéshús
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 dl rizs
- 1 ek zabpehely
- 1 fej hagyma
- 4 dl sűrű paradicsomlé
- 1-2 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- esetleg egy kis csípős paprika
- 1 ek olaj
- só
- bors
- pirospaprika
- csombor
- kapor
- 1 lestyán ág (vegeta helyett)
- 1 tk cukor (vagy édesítőszer)
Tálaláshoz
- tejföl vagy joghurt
Elkészítése:
Egy magas fazékban vizet forralunk, egy teáskanál sót teszünk bele, a káposztát az edénybe helyezzük, torzsájával felfelé, 1-2 percig hagyjuk a forró vízben, majd kiemeljük egy tálba.
Leszedjük a külső leveleket, utána visszatesszük a fazékba, újra kiemeljük. Addig ismételjük, ameddig kellő mennyiségű levelünk lesz.
A durva ereket levágjuk a levélről. Ami megmarad összevágjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A hústöltelék készítése: a rizst megmossuk, hozzáadjuk a darált sertéshúshoz, beletesszük a zabpelyhet, hozzáadjuk a tojást.
Közben apróra vágjuk a hagymát, olajon megdinszteljük, ráteszünk egy púpozott kávéskanál őrölt pirospaprikát, összedolgozzuk, majd összekeverjük a húsos masszával.
Ezt követően sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá friss apróra vágott zöld kaprot, csombort (borsikafű). Jól összegyúrjuk. A leveleket megtöltjük a húsos masszával.
Belerakjuk a fazékba a tölteléket, majd a vagdalt káposztát, rátesszük a zöldpaprikát,a kaprot, a csombort (borsikafűt), egy levés lestyánt, kevés borsot, egy tk. cukrot, ráöntjük a paradicsomlevet, feltöltjük annyi forró vízzel, amennyi majdnem ellepi, és kis lángon megfőzzük.
Ha megfőtt, megkóstoljuk, ha szükség még utána ízestünk.
Tálaláskor tejföllel vagy joghurttal kínáljuk.
Tipp:
Sokfajta töltött káposztát készítünk,ez a változat egy kicsit energiaszegényebb,de az ízvilága nem változott meg.