Sült oldalas házi jus mártással recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- oldalas (személyenként kb. 25–30 dkg)
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 3 nagyobb gerezd fokhagyma
- 3 közepes paradicsom
- 1 nagyobb kápia paprika
- 1/2 kaliforniai paprika
- só
- bors
- őrölt kömény (ízlés szerint)
- zsír a sütéshez
- 2–3 dl víz a pároláshoz
Elkészítése:
Az oldalasokat kb. tenyérnyi darabokra vágjuk, és egy magas falú tepsibe fektetjük. Öntünk alá 2–3 dl vizet – épp annyit, hogy legyen miben párolódni, de ne lepje el teljesen.
A zöldségeket előkészítjük: a paradicsomot cikkekre, a paprikákat nagyobb darabokra vágjuk. A vörös- és lilahagymát szintén vastagabb szeletekre aprítjuk, a fokhagymát durvára vágjuk. Minden zöldséget a húsok közé szórunk, végül a tetejére megy a fokhagyma.
Sóval, borssal, őrölt köménnyel ízesítjük. Lefedjük (sütőpapírral vagy alufóliával is lehet), és 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 óra 20–30 perc alatt puhára pároljuk.
Ha a hús megpuhult, minden szeletre teszünk egy-egy teáskanál zsírt, és visszatesszük a sütőbe fedő nélkül. További 20–30 percig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.
A jus (sűrített pecsenyelé) elkészítése:
A kész húsokat kivesszük a tepsiből, a visszamaradt szaftot és zöldségeket egy szűrőn vagy szitán átpasszírozzuk. A sűrű, ízes alapot egy kisebb lábasban visszaforraljuk – ez lesz a jus.
Kóstoljuk meg, és ha szükséges, utóízesítjük. Amikor besűrűsödik, keverjünk bele egy teáskanálnyi vajat, hogy fényesebb, selymesebb legyen az állaga.
Fontos:
A mártás gyorsan sűrűsödik, ne hagyjuk magára, kevergessük folyamatosan, nehogy leégjen.
Tálalási ötlet:
A sült oldalast tálalhatjuk sima vajas tört burgonyával, de ha szeretnénk valami különlegeset, készíthetünk mellé „mogyoróburgonyát” is – ehhez karalábévájóval kis golyókat formázunk a krumpliból, megfőzzük, majd vajon átforgatjuk. Picit pepecselős, de látványos.
A jus mártás maradékát adagolhatjuk jégkockatartóba, lefagyaszthatjuk, és más ételek ízesítéséhez is elővehetjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors vacsorák a suli után – 8 recept alig 1 óra alatt
Ha suli után gyors vacsorára vágyunk, ezek a receptek a legjobb választások
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.09.01 Hétfő
Szeptember 1-je mindig különleges nap: kezdődik az iskola, újra beindul a h
Tovább olvasom »
10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »