Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sült oldalas házi jus mártással recept

Sült oldalas házi jus mártással
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók:

    • oldalas (személyenként kb. 25–30 dkg)
    • 2 közepes fej vöröshagyma
    • 1 fej lilahagyma
    • 3 nagyobb gerezd fokhagyma
    • 3 közepes paradicsom
    • 1 nagyobb kápia paprika
    • 1/2 kaliforniai paprika
    • bors
    • őrölt kömény (ízlés szerint)
    • zsír a sütéshez
    • 2–3 dl víz a pároláshoz

    Elkészítése:

    Az oldalasokat kb. tenyérnyi darabokra vágjuk, és egy magas falú tepsibe fektetjük. Öntünk alá 2–3 dl vizet – épp annyit, hogy legyen miben párolódni, de ne lepje el teljesen.

    A zöldségeket előkészítjük: a paradicsomot cikkekre, a paprikákat nagyobb darabokra vágjuk. A vörös- és lilahagymát szintén vastagabb szeletekre aprítjuk, a fokhagymát durvára vágjuk. Minden zöldséget a húsok közé szórunk, végül a tetejére megy a fokhagyma.

    Sóval, borssal, őrölt köménnyel ízesítjük. Lefedjük (sütőpapírral vagy alufóliával is lehet), és 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 óra 20–30 perc alatt puhára pároljuk.

    Ha a hús megpuhult, minden szeletre teszünk egy-egy teáskanál zsírt, és visszatesszük a sütőbe fedő nélkül. További 20–30 percig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.

    A jus (sűrített pecsenyelé) elkészítése:

    A kész húsokat kivesszük a tepsiből, a visszamaradt szaftot és zöldségeket egy szűrőn vagy szitán átpasszírozzuk. A sűrű, ízes alapot egy kisebb lábasban visszaforraljuk – ez lesz a jus.

    Kóstoljuk meg, és ha szükséges, utóízesítjük. Amikor besűrűsödik, keverjünk bele egy teáskanálnyi vajat, hogy fényesebb, selymesebb legyen az állaga.

    Fontos:

    A mártás gyorsan sűrűsödik, ne hagyjuk magára, kevergessük folyamatosan, nehogy leégjen.

    Tálalási ötlet:

    A sült oldalast tálalhatjuk sima vajas tört burgonyával, de ha szeretnénk valami különlegeset, készíthetünk mellé „mogyoróburgonyát” is – ehhez karalábévájóval kis golyókat formázunk a krumpliból, megfőzzük, majd vajon átforgatjuk. Picit pepecselős, de látványos.

    A jus mártás maradékát adagolhatjuk jégkockatartóba, lefagyaszthatjuk, és más ételek ízesítéséhez is elővehetjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek