Sült oldalas házi jus mártással recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- oldalas (személyenként kb. 25–30 dkg)
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 3 nagyobb gerezd fokhagyma
- 3 közepes paradicsom
- 1 nagyobb kápia paprika
- 1/2 kaliforniai paprika
- só
- bors
- őrölt kömény (ízlés szerint)
- zsír a sütéshez
- 2–3 dl víz a pároláshoz
Elkészítése:
Az oldalasokat kb. tenyérnyi darabokra vágjuk, és egy magas falú tepsibe fektetjük. Öntünk alá 2–3 dl vizet – épp annyit, hogy legyen miben párolódni, de ne lepje el teljesen.
A zöldségeket előkészítjük: a paradicsomot cikkekre, a paprikákat nagyobb darabokra vágjuk. A vörös- és lilahagymát szintén vastagabb szeletekre aprítjuk, a fokhagymát durvára vágjuk. Minden zöldséget a húsok közé szórunk, végül a tetejére megy a fokhagyma.
Sóval, borssal, őrölt köménnyel ízesítjük. Lefedjük (sütőpapírral vagy alufóliával is lehet), és 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 óra 20–30 perc alatt puhára pároljuk.
Ha a hús megpuhult, minden szeletre teszünk egy-egy teáskanál zsírt, és visszatesszük a sütőbe fedő nélkül. További 20–30 percig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.
A jus (sűrített pecsenyelé) elkészítése:
A kész húsokat kivesszük a tepsiből, a visszamaradt szaftot és zöldségeket egy szűrőn vagy szitán átpasszírozzuk. A sűrű, ízes alapot egy kisebb lábasban visszaforraljuk – ez lesz a jus.
Kóstoljuk meg, és ha szükséges, utóízesítjük. Amikor besűrűsödik, keverjünk bele egy teáskanálnyi vajat, hogy fényesebb, selymesebb legyen az állaga.
Fontos:
A mártás gyorsan sűrűsödik, ne hagyjuk magára, kevergessük folyamatosan, nehogy leégjen.
Tálalási ötlet:
A sült oldalast tálalhatjuk sima vajas tört burgonyával, de ha szeretnénk valami különlegeset, készíthetünk mellé „mogyoróburgonyát” is – ehhez karalábévájóval kis golyókat formázunk a krumpliból, megfőzzük, majd vajon átforgatjuk. Picit pepecselős, de látványos.
A jus mártás maradékát adagolhatjuk jégkockatartóba, lefagyaszthatjuk, és más ételek ízesítéséhez is elővehetjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »










