Sült oldalas házi jus mártással recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- oldalas (személyenként kb. 25–30 dkg)
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 3 nagyobb gerezd fokhagyma
- 3 közepes paradicsom
- 1 nagyobb kápia paprika
- 1/2 kaliforniai paprika
- só
- bors
- őrölt kömény (ízlés szerint)
- zsír a sütéshez
- 2–3 dl víz a pároláshoz
Elkészítése:
Az oldalasokat kb. tenyérnyi darabokra vágjuk, és egy magas falú tepsibe fektetjük. Öntünk alá 2–3 dl vizet – épp annyit, hogy legyen miben párolódni, de ne lepje el teljesen.
A zöldségeket előkészítjük: a paradicsomot cikkekre, a paprikákat nagyobb darabokra vágjuk. A vörös- és lilahagymát szintén vastagabb szeletekre aprítjuk, a fokhagymát durvára vágjuk. Minden zöldséget a húsok közé szórunk, végül a tetejére megy a fokhagyma.
Sóval, borssal, őrölt köménnyel ízesítjük. Lefedjük (sütőpapírral vagy alufóliával is lehet), és 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 óra 20–30 perc alatt puhára pároljuk.
Ha a hús megpuhult, minden szeletre teszünk egy-egy teáskanál zsírt, és visszatesszük a sütőbe fedő nélkül. További 20–30 percig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.
A jus (sűrített pecsenyelé) elkészítése:
A kész húsokat kivesszük a tepsiből, a visszamaradt szaftot és zöldségeket egy szűrőn vagy szitán átpasszírozzuk. A sűrű, ízes alapot egy kisebb lábasban visszaforraljuk – ez lesz a jus.
Kóstoljuk meg, és ha szükséges, utóízesítjük. Amikor besűrűsödik, keverjünk bele egy teáskanálnyi vajat, hogy fényesebb, selymesebb legyen az állaga.
Fontos:
A mártás gyorsan sűrűsödik, ne hagyjuk magára, kevergessük folyamatosan, nehogy leégjen.
Tálalási ötlet:
A sült oldalast tálalhatjuk sima vajas tört burgonyával, de ha szeretnénk valami különlegeset, készíthetünk mellé „mogyoróburgonyát” is – ehhez karalábévájóval kis golyókat formázunk a krumpliból, megfőzzük, majd vajon átforgatjuk. Picit pepecselős, de látványos.
A jus mártás maradékát adagolhatjuk jégkockatartóba, lefagyaszthatjuk, és más ételek ízesítéséhez is elővehetjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »