Sült oldalas házi jus mártással

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • oldalas (személyenként kb. 25–30 dkg)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 3 közepes paradicsom
  • 1 nagyobb kápia paprika
  • 1/2 kaliforniai paprika
  • bors
  • őrölt kömény (ízlés szerint)
  • zsír a sütéshez
  • 2–3 dl víz a pároláshoz

Elkészítése:

Az oldalasokat kb. tenyérnyi darabokra vágjuk, és egy magas falú tepsibe fektetjük. Öntünk alá 2–3 dl vizet – épp annyit, hogy legyen miben párolódni, de ne lepje el teljesen.

A zöldségeket előkészítjük: a paradicsomot cikkekre, a paprikákat nagyobb darabokra vágjuk. A vörös- és lilahagymát szintén vastagabb szeletekre aprítjuk, a fokhagymát durvára vágjuk. Minden zöldséget a húsok közé szórunk, végül a tetejére megy a fokhagyma.

Sóval, borssal, őrölt köménnyel ízesítjük. Lefedjük (sütőpapírral vagy alufóliával is lehet), és 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 óra 20–30 perc alatt puhára pároljuk.

Ha a hús megpuhult, minden szeletre teszünk egy-egy teáskanál zsírt, és visszatesszük a sütőbe fedő nélkül. További 20–30 percig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.

A jus (sűrített pecsenyelé) elkészítése:

A kész húsokat kivesszük a tepsiből, a visszamaradt szaftot és zöldségeket egy szűrőn vagy szitán átpasszírozzuk. A sűrű, ízes alapot egy kisebb lábasban visszaforraljuk – ez lesz a jus.

Kóstoljuk meg, és ha szükséges, utóízesítjük. Amikor besűrűsödik, keverjünk bele egy teáskanálnyi vajat, hogy fényesebb, selymesebb legyen az állaga.

Fontos:

A mártás gyorsan sűrűsödik, ne hagyjuk magára, kevergessük folyamatosan, nehogy leégjen.

Tálalási ötlet:

A sült oldalast tálalhatjuk sima vajas tört burgonyával, de ha szeretnénk valami különlegeset, készíthetünk mellé „mogyoróburgonyát” is – ehhez karalábévájóval kis golyókat formázunk a krumpliból, megfőzzük, majd vajon átforgatjuk. Picit pepecselős, de látványos.

A jus mártás maradékát adagolhatjuk jégkockatartóba, lefagyaszthatjuk, és más ételek ízesítéséhez is elővehetjük.