Kocsonya füstölt csülökkel recept

Hozzávalók:
- 1,5 kg köröm vagy csülök alsó része
- 1,5 kg kocsonyahús (legyen benne sok bőr és porcos rész)
- 1,5 kg füstölt csülök
- 3 db babérlevél
- 25-30 szem feketebors
- 2 fej fokhagyma
- 3 fej vöröshagyma
- 5 l víz
Elkészítése:
A húsokat alaposan megmossuk, az sörtéket egy szakácsfáklyával lepörzsöljük, majd egy nagy fazékba rakjuk és felöntjük vízzel.
Alacsony lángon főzni kezdjük. A tetején keletkező habot egy szűrővel leszedjük. Ezután beletesszük a megpucolt vörös és fokhagymát, borsot és babérlevelet. Sózni csak csínján szabad, mert a füstölt csülök elég sós szokott lenni. Nekem nem is kellett megsózni.
Lefedjük és továbbra is alacsony lángon abáljuk, legalább 4-5 órán keresztül. Itt a titok, nem szabad forralni, mert akkor zavaros lesz a kocsonya.
Hosszan, sokáig kell főzni, hogy az összes kollagén és zselésítő anyag a lébe kerüljön.
Amikor elkészült, a disznóságokat óvatosan kiemeljük kocsonyából, a csülökből kiszedjük a csontot, kisebb darabokra vágjuk és a többi hússal tányérokba adagoljuk.
A levet 10 percig ülepedni hagyjuk, a tetejéről leszedjük a zsírt és egy szűrőn keresztül a kiporciózott húsokra merjük. Hideg helyre tesszük.
Friss, ropogós héjú kenyérrel tálaljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »