Fűszeres paradicsomos káposzta recept

Hozzávalók:
- 70 dkg káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 3 ek étolaj
- 2 tk órölt édes pirospaprika
- 1 ek liszt
- 130 g sűrített paradicsom
- 1 dl paradicsomlé
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, őrölt kömény, borsikafű ízlés szerint
- 1 kg füstölt oldalas
Elkészítése:
Előkészítem a zöldségeket. A hagymát apró kockákra vágom, a káposztát vékonyra csíkozom.
2 ek olajon az apró kockára vágott hagymát aranybarnára pirítom, félrehúzom a tűzről és belekeverem az őrölt pirospaprikát, majd hozzáadom a csíkozott káposztát.
Ezután visszateszem a tűzhelyre, kevergetés mellett megvárom, amíg a káposzta dinsztelődni kezd. Ekkor fűszerezem, sóval, borssal, 1 tk borsikafűvel, 1 kk őrölt köménnyel és végül a 3 gerezd fokhagymával. Hozzáadom a sűrített paradicsomot és kb 2 dl vízzel felengedem. Fedő alatt puhára párolom kb 50 perc alatt.
A puha, ízletes, fűszeres káposztáról már csak a rántás hiányzik. A lisztből és olajból zsemleszínű rántást készítek, amihez a tűzről félrehúzva 1 tk pirospaprikát keverek, majd felengedem 1 dl hideg paradicsomlével. Simára keverem és fokozatosan a forró káposztához csorgatom, folyamatos kevergetés mellett.
Sűrűsödni kezd, hagyjuk hogy egy percet forrjon. Ezzel elkészült a paradicsomos káposzta.
Eközben a füstölt oldalast felteszem főni. Annyi vizet engedek rá, hogy ellepje, kb 40 percig főzöm fedő alatt. Miután kivettem a vízből, egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, sózom és borsozom. További fűszerezést nem igényel, mert a füsttől isteni az íze. 160 fokon 40 percig sütöm alsó-felső sütésen. Ennyi idő alatt szépen megpirul, mégis szaftos marad a hús.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Ajánlom mindenkinek, aki a paradicsomos ételeket nem szereti édesen. A fűszerezése nagyon passzol a füstölt húsok mellé, de fasírttal is nagyon jól harmonizál.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Főzelék minden napra – zöldséges receptek frissen, gyorsan, finoman
A főzelék nem unalmas, ha jól készítjük! Ezek a krémes, fűszeres, könnyű és
Tovább olvasom »
Ha imádod a madártejet – ezeket a verziókat is ki kell próbálnod!
A madártej a magyar házi desszertek egyik örök klasszikusa – és ebben a vál
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.06.19 csütörtök
A görög citromos leves frissítő kezdés lehet, amit egy tartalmas bakonyi cs
Tovább olvasom »
Ezt a trükköt ismerned kell: így készül a legfinomabb főtt kukorica!
Nincs is hangulatosabb dolog egy nyári délutánon vagy estén, mint a frissen
Tovább olvasom »
Citromos csodák a sütő bekapcsolása nélkül – 10 kihagyhatatlan recepttel
A citromos sütik igazi felüdülést jelentenek, különösen a nyári melegben. F
Tovább olvasom »
8 csirkés fogás, ami nem unalmas – és nem is bonyolult!
Összegyűjtöttünk 8 különleges, mégis könnyen elkészíthető csirkés fogást, a
Tovább olvasom »