Fűszeres paradicsomos káposzta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Fűszeres paradicsomos káposzta

Hozzávalók:

  • 70 dkg káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek étolaj
  • 2 tk órölt édes pirospaprika
  • 1 ek liszt
  • 130 g sűrített paradicsom
  • 1 dl paradicsomlé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, őrölt kömény, borsikafű ízlés szerint
  • 1 kg füstölt oldalas

Elkészítése:

Előkészítem a zöldségeket. A hagymát apró kockákra vágom, a káposztát vékonyra csíkozom.

2 ek olajon az apró kockára vágott hagymát aranybarnára pirítom, félrehúzom a tűzről és belekeverem az őrölt pirospaprikát, majd hozzáadom a csíkozott káposztát.

Ezután visszateszem a tűzhelyre, kevergetés mellett megvárom, amíg a káposzta dinsztelődni kezd. Ekkor fűszerezem, sóval, borssal, 1 tk borsikafűvel, 1 kk őrölt köménnyel és végül a 3 gerezd fokhagymával. Hozzáadom a sűrített paradicsomot és kb 2 dl vízzel felengedem. Fedő alatt puhára párolom kb 50 perc alatt.

A puha, ízletes, fűszeres káposztáról már csak a rántás hiányzik. A lisztből és olajból zsemleszínű rántást készítek, amihez a tűzről félrehúzva 1 tk pirospaprikát keverek, majd felengedem 1 dl hideg paradicsomlével. Simára keverem és fokozatosan a forró káposztához csorgatom, folyamatos kevergetés mellett.

Sűrűsödni kezd, hagyjuk hogy egy percet forrjon. Ezzel elkészült a paradicsomos káposzta.

Eközben a füstölt oldalast felteszem főni. Annyi vizet engedek rá, hogy ellepje, kb 40 percig főzöm fedő alatt. Miután kivettem a vízből, egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, sózom és borsozom. További fűszerezést nem igényel, mert a füsttől isteni az íze. 160 fokon 40 percig sütöm alsó-felső sütésen. Ennyi idő alatt szépen megpirul, mégis szaftos marad a hús.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Ajánlom mindenkinek, aki a paradicsomos ételeket nem szereti édesen. A fűszerezése nagyon passzol a füstölt húsok mellé, de fasírttal is nagyon jól harmonizál.