Egyben sült, töltött oldalas recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg húsos-porcogós oldalas (egyben)
- 1/2 cs oldalas fűszerkeverék
- 1 ek olaj
- 1 tk mustár
- 1 tk olaj a kenéshez
Töltelékhez:
- 20 dkg darált hús
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk fűszerpaprika
- csipet só
- csipet bors
- csipet őrölt kömény
- 15 dkg füstölt kőrösi sajt
- 10 szem aszalt sárgabarack
Valamint:
- 30 cm sütőzsinór vagy 2 db hústű
Elkészítése:
A töltelékhez a darálthúshoz adjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd alaposan összedolgozzuk és félretesszük.
A sajtot ujjnyi csíkokra vágjuk.
Az oldalas egyik végét, szélesen felszúrjuk (vagy vásárláskor megkérjük a hentest) és a fűszeres húst a sajtcsíkokkal és az aszalt sárgabarackokkal együtt lazán beletöltjük. Ne szorosra/keményre, mert süléskor óhatatlan, hogy felreped!!
A végét (pelenkaöltéssel) spárgával elvarrjuk vagy hústűvel rögzítjük.
A páchoz az olajban elkeverjük a mustárt és az oldalasfűszert, majd bekenjük vele a megtöltött húst.
Egy tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk 1 ek olajjal, beletesszük a töltötthúst, lefedjük sütőfóliával és 200 fokos ütőbe téve legalább 2,5 órát sütjük.
Ezután levesszük a fóliát, a sütőt visszavesszük 180 fokra, a húst meglocsoljuk a szaftjával és további 25-30 perc alatt megpirítjuk!
Miután elkészült kivesszük a tepsiből és óvatosan egy tálcára téve hagyjuk 15-20 percet pihenni.
Kivesszük a hústűt vagy a varratot és szeletelhető..
Jó étvágyat kívánok!