Egyben sült, töltött oldalas

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 kg húsos-porcogós oldalas (egyben)
  • 1/2 cs oldalas fűszerkeverék
  • 1 ek olaj
  • 1 tk mustár
  • 1 tk olaj a kenéshez

Töltelékhez:

  • 20 dkg darált hús
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk fűszerpaprika
  • csipet só
  • csipet bors
  • csipet őrölt kömény
  • 15 dkg füstölt kőrösi sajt
  • 10 szem aszalt sárgabarack

Valamint:

  • 30 cm sütőzsinór vagy 2 db hústű

Elkészítése:

A töltelékhez a darálthúshoz adjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd alaposan összedolgozzuk és félretesszük.

A sajtot ujjnyi csíkokra vágjuk.

Az oldalas egyik végét, szélesen felszúrjuk (vagy vásárláskor megkérjük a hentest) és a fűszeres húst a sajtcsíkokkal és az aszalt sárgabarackokkal együtt lazán beletöltjük. Ne szorosra/keményre, mert süléskor óhatatlan, hogy felreped!!

A végét (pelenkaöltéssel) spárgával elvarrjuk vagy hústűvel rögzítjük.

A páchoz az olajban elkeverjük a mustárt és az oldalasfűszert, majd bekenjük vele a megtöltött húst.

Egy tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk 1 ek olajjal, beletesszük a töltötthúst, lefedjük sütőfóliával és 200 fokos ütőbe téve legalább 2,5 órát sütjük.

Ezután levesszük a fóliát, a sütőt visszavesszük 180 fokra, a húst meglocsoljuk a szaftjával és további 25-30 perc alatt megpirítjuk!

Miután elkészült kivesszük a tepsiből és óvatosan egy tálcára téve hagyjuk 15-20 percet pihenni.

Kivesszük a hústűt vagy a varratot és szeletelhető..

Jó étvágyat kívánok!