Csülkös káposzta húsgombócokkal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,5 kg csontozott sertés, hátsó csülök
- 80 dkg darált sertés lapocka
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 csapott mokkáskanál só (ízlés szerint több is lehet)
- 1/2 csapott mokkáskanál bors (ízlés szerint több is lehet)
- 1/2 csapott mokkáskanál őrölt fűszerkömény (ízlés szerint több is lehet)
- 15 dkg rizs előre félig megfőzve
- házi, őrölt pirospaprika
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 kg savanyított káposzta
- liszt
- víz
Elkészítése:
A savanyított káposztát langyos vízzel átmossuk.
A káposzta 1/3 részét előre beáztatott pataki tál aljában eloszlatjuk.
A sertés csülköt felkockázzuk és a káposzta tetején eloszlatjuk. Erre rátesszük a felkarikázott vöröshagymást, majd „vékonyan” megszórjuk pirospaprikával és liszttel.
Ezután elkészítjük a húsgombócokat. A darált húst az előre félig megfőzött rizzsel, a tojásokkal, fokhagymával, sóval, borssal, őrölt köménnyel és egy csapott evőkanál piros paprikával összedolgozzuk. Ezután közepes gombócokat formázunk.
A gombócokat a hagymás alapra helyezzük, a gombócok közé káposztát teszünk. Mikor ezzel a folyamattal kész vagyunk, a maradék káposztával beborítjuk a gombócokat, majd „vékonyan” megszórjuk piros paprikával és liszttel.
A sütésre előkészített ételre annyi vizet öntünk, hogy éppen ellepje azt. Ezután rátesszük a pataki tál fedelét és sütőbe helyezzük. Forrástól számítva közel 2 órán keresztül sütjük, ameddig a csülök darabok puhára, a gombócok belseje készre sül.