Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fehércsoki mousse tükörglazúrral recept

Fehércsoki mousse tükörglazúrral
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
    Krémhez:

    • 8  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 50 g kristálycukor
    • 360 ml cukrászhab a sárgájához (habtejszín nem jó)
    • 260 g fehércsoki
    • 240 ml cukrászhab a kész krémhez (habtejszín nem jó)

    Piskótához:

    • bármilyen tortapiskóta 18 cm átmérőjű

    Piskóta lekenéshez:

    • igen tömör dzsem vagy karamell

    Tükörglazúrhoz:

    • 300 ml víz
    • 300 g kristálycukor
    • 395 g sűrített tej (nem helyettesíthető)
    • 15 db lapzselatin
    • 700 g fehércsoki
    • pár csepp ételfesték
    • 1 ek ételcsillám

    Elkészítése:

    A krémhez a tojások sárgáját elektromos habverővel közepes fokozaton addig verjük, míg habosodni kezd, majd folytonos keverés mellett apránként hozzáaadjuk a cukrot. Fehéredésig verjük.

    A sárgájához kimért cukrászhabot közepes lángon felmelegítjük, de nem forraljuk, majd lassan, állandó keverés mellett hozzáöntjük a sárgájás habot és sűrűre főzzük. A tűzről levéve beleöntjük a kockákra tördelt fehércsokit és addig keverjük, míg teljesen felolvad benne. Folpackot tapasztunk az edényben a krém felületére hogy ne bőrösödjön. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hűtőbe tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.

    A krémhez kimért cukrászhabot keményre verjük, majd belekeverjük a hűtőből kivett krémet és egyneművé keverjük egy spatulával. Hűtőbe tesszük felhasználásig.

    Elkészítjük a piskótánkat, ujjnyi vastag lappá vágjuk, majd a kiválasztott sűrű dzsemmel vagy karamellel vastagon tetejét megkenve fagyasztóba tesszük addig, amíg a máz a tetején rá nem fagy. Vigyázat, ha túl lágyat választunk, elfolyósíthatja a mousset vagy eláztathatja a piskótánkat. A képen látható mousse tortámhoz én vörösbársony piskótát és sós karamellt választottam.

    Amikor a piskótánk szépen megdermedt a fagyasztóban, a krémet a piskótánál nagyobb szilikonos tortaformába kanalazzuk és a közepébe nyomjuk a piskótalapot úgy, hogy a krém csak a tetejét és a széleit lepje el, az alja pedig szabadon maradjon a krém magasságában. Fontos a krém esetében a szilikonos formaanyag, mert ez segít a tökéletes forma és formából való hibátlan eltávolítás sikerében törés és sérülések nélkül. Egy éjszakára fagyasztóba tesszük.

    Másnap elkészítjük a glazúrt. A zselatin lapokat beáztatjuk egy tál vízbe. 5 percig hagyjuk benne.

    Egy edényben elkeverjük a kimért vizet, cukrot, sűrített tejet és állandó kevergetés mellett felforrósítjuk. Levesszük a tűzről, majd felmarkoljuk a zselatin lapokat, kezünkkel kicsit kinyomkodjuk és belekeverjük. Amikor felolvadt benne, hozzáadjuk a kockákra tördelt fehércsokit, hagyjuk picit felolvadni majd elektromos habverővel alacsony fokozaton két percig kevergetjük, mialatt hozzácsepegtetjük a tetszőleges színű ételfestéket. Fém szűrő felett átszűrjük a glazúrt, 200 ml-t kiveszünk belőle, amiben elkeverjük az ételcsillámot és hagyjuk langyosra hűlni.

    A mouss-t kivesszük a fagyasztóból, rácsra tesszük, a rács alá tepsit teszünk és finoman, lassan lehúzzuk a szilikon formát róla. A mousse közepére csorgatjuk a sima glazúrt, majd amikor már teljesen befedte, rálocsoljuk a csillámos glazúrt is. Hamar fog megdermedni a langyos glazúr a jéghideg mousse-on, így amint lecsepegett róla az utolsó csepp felesleg is gyorsan áttesszük a rácsról a felszolgálásra szánt tálcára és hűtőbe tesszük. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.

    Tipp:

    Ha elakadnátok, nézzétek meg az elkészítési folyamatról készült videóm a Picipiros Konyhája nevű Facebook oldalamon, ahol szívesen válaszolok a recepttel kapcsolatos kérdéseitekre is.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá