Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Túrós blinc recept

Túrós blinc
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    A palacsintákhoz:

    • 2 darab  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
    • 2 dl tej
    • 1 dl tejszín
    • 1 csipet só
    • 6-7 púpozott evõkanál liszt
    • 100 g vaj
    • 1 fiola vanília aroma

    A töltelékhez:

    • 350 g tehéntúró
    • 200 g krémsajt
    • 1 darab  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
    • 50 g finom szemû kristálycukor
    • ½ citrom lereszelt héja
    • néhány csepp vanília-kivonat

    Az áfonyaszószhoz:

    • 200 g kék áfonya
    • 45 g finom szemû kristálycukor
    • 1 citrom leve
    • 2 teáskanál kukorica
    • keményítõ (vagy 2 teáskanál más
    • vízben oldódó keményítő)

    A tálaláshoz:

    • 2 púpozott teáskanál porcukor (10 g)
    • ½ teáskanál õrölt fahéj
    • 2 doboz tejföl (280 ml)

    Elkészítése:

    Először a palacsintákat készítjük el. Robotgéppel, vagy kézzel felverjük a tojásokat, majd hozzákeverjük a tejet, a tejszínt, a vanília aromát és a sót. Kanalanként hozzáadjuk a lisztet, miközben simára keverjük a tésztát. Akkor jó, amikor olyan  sűrű, mint a zsírdús tejszín. Fél óráig állni hagyjuk.

    Közben megolvasztjuk a vajat és egy picit hagyjuk visszahűlni. Amikor letelt a fél óra, hozzákeverünk a palacsintatésztához egy evőkanál vajat. Felhevítünk egy 20 cm átmérőjű serpenyőt, vagy palacsinta sütőt és egy kevéske vajat teszünk az aljába. Amikor a serpenyő kellőképpen felforrósodott, öntsünk bele a kancsóból annyi tésztát, hogy épp beborítsa az alját, forgassuk-rázogassuk, hogy a tészta szétterjedjen, és a felesleget öntsük vissza a kancsóba. (Így a palacsintának lesz egy kis füle a serpenyő peremén, de ne aggódjunk, épp erre van szükségünk. )

    Süssük a palacsinta egyik oldalát, amíg a széle már kezd visszapöndörödni, és az alja teljesen megköt. Fordítsuk át egy tányérra, sült felével fölfelé, és takarjuk le egy konyharuhával. Folytassuk a palacsintasütést, amíg a tészta el nem fogy. 12 palacsinta kell, hogy a konyharuha alatt lapuljon.

    Ha úgy könnyebb a dolgunk, elkészíthetjük a tölteléket most, megtölthetjük vele a palacsintákat, és hármasával becsomagolva le is fagyaszthatjuk őket, hogy aztán amikor szükségünk lesz rá, a fagyott palacsintákat – alig 10 perc alatt – készre süssük.

    Ha azonban frissen készítjük, melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat). A maradék olvasztott vaj egy részével kenjük ki a tálat, amelyben a blinceket fogjuk kisütni – a tál kb. akkora legyen, mint amilyenben a lasagnét szoktuk készíteni.

    Keverjük sima krémmé a töltelék hozzávalóit. Fektessünk magunk elé egy palacsintát, sült felével lefelé, a fülecskét magunk felé fordítva. Halmozzunk a közepére egy púpozott evőkanálnyi túrótölteléket, a fülénél fogva hajtsuk rá az egyik oldalát, majd körben tovább úgy, hogy négyszögletes batyut kapjunk, majd helyezzük az előkészített tálra. A többi palacsintát hasonlóképpen töltsük meg.
    Kenjük meg a tetejüket jó bőven a maradék olvasztott vajjal, és süssük 20-30 percig, amíg a blincek szép aranyszínűre pirulnak, és kissé megpuffadnak. Amíg sülnek, készítsük el a szószt. Tegyük az áfonyát egy edénybe a cukorral és a citromlével, és közepesen nagy lángon forraljuk fel.

    Hagyjuk bugyogni kb. 3 percig, amíg a gyümölcs kiizzadja a leve nagy részét, és egy kicsit le is sül. Keverjük hozzá a keményítőt, és főzzük tovább még fél percig, amíg a szósz szép sűrű és fényes nem lesz.

    Emeljük ki a tálat a sütőből, és szitáljunk a blincek tetejére porcukrot és az őrölt fahéjat, hogy mindenhová bőven jusson belőle. Tegyük az asztalra, és készítsünk mellé egy kancsóban hideg tejfölt, egy másikban pedig a meleg áfonyaszószt. Egészségünkre.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá