Vörösboros körtés-csokis pite recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 22 dkg finomliszt
- 2 ek kakaópor
- 10 dkg porcukor
- csipetnyi só
- 18 dkg hideg vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- kb 1-2 ek vörösbor (amiben megfőttek a körték)
Töltelék:
- 40 dkg ricotta vagy krémes túró
- 1 citrom reszelt héja
- kb 5 dkg cukor
- 1 tk vanília kivonat
- 1 ek vaníliás pudingpor (főzős)
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg olvasztott tejcsokoládé
Vörösboros körtekompót:
- 4 dl édes vörösbor
- 2 ek cukor
- 3-4 db szegfűszeg
- 4-5 db kemény körte
Elkészítése:
A körtét hámozzuk meg, vegyük ki a magházát és vágjuk félbe. Tegyük egy edénybe, szórjuk meg cukorral, dobjuk hozzá a szegfűszeget és öntsük fel a borral. Főzzük a körtéket puhára, de csak annyira, hogy ne essenek szét. Hagyjuk a borban kihűlni.
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal állítsuk össze, csomagoljuk átlátszó fóliába és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Ezután nyújtsuk kör alakúra és béleljük ki vele a piteforma alját és az oldalát.
Villával szurkáljuk meg pár helyen, majd tegyünk rá sütőpapírt és szórjunk rá száraz babot vagy lencsét. 180 °C-on süssük elő 15 percig.
A töltelékhez keverjük krémesre a körte kivételével a hozzávalókat.
Az elősült tésztára kenjük egy keveset a töltelékből, helyezzük rá a körtéket a vágott felükkel lefelé és simítsuk rá a megmaradt krémet. Tegyük vissza a sütőbe és 170 °C-on süssük tovább 35-40 percig (akkor kész, amikor már a töltelék nem remeg).
Ha a pite kihűlt, akkor szórjuk meg vegyesen tej és étcsokoládé forgáccsal.