Vörösboros körtés-csokis pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 22 dkg finomliszt
  • 2 ek kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 18 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • kb 1-2 ek vörösbor (amiben megfőttek a körték)

Töltelék:

  • 40 dkg ricotta vagy krémes túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb 5 dkg cukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 ek vaníliás pudingpor (főzős)
  • 3 tojás
  • 10 dkg olvasztott tejcsokoládé

Vörösboros körtekompót:

  • 4 dl édes vörösbor
  • 2 ek cukor
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 4-5 db kemény körte

Elkészítése:

A körtét hámozzuk meg, vegyük ki a magházát és vágjuk félbe. Tegyük egy edénybe, szórjuk meg cukorral, dobjuk hozzá a szegfűszeget és öntsük fel a borral. Főzzük a körtéket puhára, de csak annyira, hogy ne essenek szét. Hagyjuk a borban kihűlni.

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal állítsuk össze, csomagoljuk átlátszó fóliába és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Ezután nyújtsuk kör alakúra és béleljük ki vele a piteforma alját és az oldalát.

Villával szurkáljuk meg pár helyen, majd tegyünk rá sütőpapírt és szórjunk rá száraz babot vagy lencsét. 180 °C-on süssük elő 15 percig.

A töltelékhez keverjük krémesre a körte kivételével a hozzávalókat.

Az elősült tésztára kenjük egy keveset a töltelékből, helyezzük rá a körtéket a vágott felükkel lefelé és simítsuk rá a megmaradt krémet. Tegyük vissza a sütőbe és 170 °C-on süssük tovább 35-40 percig (akkor kész, amikor már a töltelék nem remeg).

Ha a pite kihűlt, akkor szórjuk meg vegyesen tej és étcsokoládé forgáccsal.